17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:09
No menu items!

Guvernul dă liber primarilor la majorarea ”fără număr” a taxelor locale pentru populație

spot_img

Guvernul a hotărât majorarea taxelor și impozitelor cu 16%

Autoritățile locale pot să majoreze taxele percepute persoanelor fizice fără limita maximă prevăzută anterior, de 20%, aceasta fiind păstrată numai în cazul firmelor. Prevederea este cuprinsă în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Fiscal și a fost convenită cu finanțatorii externi.

”Având în vedere dificultățile financiare ale autorităților locale și creșterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecție a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiționale de 20% a fost menținută numai pentru persoanele juridice”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.

În acest moment, primarii pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale de până la 20%, atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice. Potrivit Codului Fiscal, primăriile adoptă în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial hotărâri privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal următor.

Taxele și impozitele locale pot fi majorate fără limită și în cazul mijloacelor de transport deținute de persoanele fizice, cu excepția celor de transport de marfă, cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, și al combinațiilor de autovehicule.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.

Cosmina Croitoru