28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:52
No menu items!

Guvernele spionează utilizatorii Apple și Google prin intermediul notificărilor push

spot_img

Guverne neidentificate supraveghează utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor push ale aplicațiilor lor, a avertizat miercuri senatorul american american Ron Wyden, citat de Reuters.

Într-o scrisoare adresată Departamentului de Justiție, acesta a declarat că oficiali străini cer aceste date de la Google și Apple. Deși detaliile au fost puține, scrisoarea prezintă încă o cale prin care guvernele pot urmări smartphone-urile. Cum se face Aplicațiile de toate tipurile se bazează pe notificările push pentru a alerta utilizatorii de smartphone-uri cu privire la mesajele primite, știrile de ultimă oră și alte actualizări. Acestea sunt „ding-urile” sonore sau indicatorii vizuali pe care utilizatorii îi primesc atunci când primesc un e-mail sau când echipa lor sportivă câștigă un meci.

Ceea ce utilizatorii nu realizează adesea este faptul că aproape toate aceste notificări trec prin serverele Google și Apple. Cenzurarea companiilor Acest lucru le oferă celor două companii o perspectivă unică asupra traficului care circulă de la aceste aplicații către utilizatorii lor și, la rândul lor, le plasează „într-o poziție unică pentru a facilita supravegherea guvernamentală a modului în care utilizatorii folosesc anumite aplicații”, a declarat Wyden. El a cerut Departamentului de Justiție să „abroge sau să modifice orice politici” care au împiedicat discuțiile publice privind spionajul prin notificări push.

„În acest caz, guvernul federal ne-a interzis să împărtășim orice informație”, a precizat compania. „Acum că această metodă a devenit publică, ne actualizăm rapoartele de transparență pentru a detalia aceste tipuri de solicitări”, spune Apple. Departamentul de Justiție nu a răspuns la mesajele prin care se solicitau comentarii sau dacă a împiedicat Apple sau Google să vorbească despre acest lucru.

Google nu a răspuns. Democrații aliate cer date Scrisoarea lui Wyden a citat un „pont” ca sursă a informațiilor despre supraveghere. Personalul său nu a dat detalii despre pont, dar o sursă a confirmat că atât agențiile guvernamentale străine, cât și cele americane au solicitat Apple și Google metadate legate de notificările push pentru a ajuta la stabilirea legăturii dintre utilizatorii anonimi ai aplicațiilor de mesagerie și anumite conturi Apple sau Google. Sursa a refuzat să identifice guvernele străine implicate în formularea cererilor, dar le-a descris ca fiind democrații aliate cu Statele Unite.

Aceasta a declarat că nu știe de cât timp au fost colectate astfel de informații în acest mod. Avertismente timpurii Majoritatea utilizatorilor nu se gândesc prea mult la notificările push, dar acestea au atras ocazional atenția inginerilor din cauza dificultății de a le implementa fără a trimite date către Google sau Apple.

La începutul acestui an, programatorul francez David Libeau a declarat că utilizatorii și dezvoltatorii nu erau adesea conștienți de modul în care aplicațiile lor emiteau date către giganții tehnologici americani prin intermediul notificărilor push, numindu-le „un coșmar al confidențialității”.

D.Constantin