23 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:35
No menu items!

Grupul francez Lactalis cumpără 70% din Albalact SA. Cum va fi stabilit prețul

spot_img

Acționarii Albalact care dețin 70,3% din companie au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, potrivit unui anunț către acționari.

Implementarea contractului și prețul de achiziție vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiții.

”În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(…) a fost informată de către următorii acționari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited și RC2 (Cyprus) Limited (Acționarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acționarii Vânzători care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact — unul dintre liderii pieței de lactate din România — având drept obiect dobândirea tuturor acțiunilor deținute de Acționarii Vânzători”, se menționează în comunicatul către BVB.

Oferta de preluare va fi extinsă de Lactalis pentru preluarea a 100% din Albalact.

Albalact SA este listată pe BVB și are o capitalizare de 216 milioane de lei. În urma anunţului Albalact, acţiunile companiei au crescut joi la BVB cu 14,8%, aproape de maximul permis într-o şedinţă, la 0,38 lei pe acţiune.

Contractul este condiționat de aprobarea Consiliului Concurenței din România.

Prețul pe acțiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane lei a datoriei nete ajustate. Premisa de la care se pornește în contractul cu Lactalis este că datoria netă este de 118,2 milioane. Astfel, reiese un preț per acțiune de 0,4543 lei. Prețul exemplificativ de 0,4543 lei/acțiune include o primă de aproximativ 37% la prețul de închidere de tranzacționare pe Bursa de Valori București la data de 27 ianuarie 2016.

”Având în vedere condițiile precedente din contractul dintre Acționarii Vânzători și Lactalis și cerința de a determina prețul la o dată ulterioară, nu există certitudine că acest contract va fi implementat sau că va fi implementat la prețul prevăzut în exemplul de mai sus”, au subliniat reprezentanții companiei.

Albalact Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înființată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acțiuni în anul 1990 și privatizată în 1999. Albalact are acționariat majoritar român.

Albalact deține 99,01% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajați în toate cele trei entități.

Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate și UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact și Poiana Florilor.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând multe branduri internaționale precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are în prezent 75.000 de angajați și deține peste 200 de fabrici în 43 de țări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

În România, Lactalis a cumpărat brandul de lactate LaDorna în 2008.

V.B.