4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 9:32

ANPC: 80% din şampoanele pentru bebeluşi pot provoca alergii

80% dintre şampoanele destinate bebeluşilor şi copiilor pot provoca alergii, potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor .

De asemenea, doar 13% dintre produsele analizate sunt, într-adevăr pentru îngrijirea bebeluşilor, în timp ce pentru 16% dintre ele producătorii nu recomandă utilizarea în cazul copiilor sub 3 ani. Cele  mai multe şampoane pentru bebeluşi conţin parabeni şi parfumuri sau arome sintetice, substanţe care pot creşte riscul de îmbolnăvire chiar cu cancer sau diabet de tip 2, spun inspectorii.

Medicii pediatri, dar şi unii producători, recomandă ca produsele pentru copii şi bebeluşi să nu conţină alcool, parabeni, alergeni, săpun sau parfum. 55 de produse pentru îngrijirea copiilor şi bebeluşilor au fost analizate de inspectorii ANPC, care au constat că doar 20% sunt hipoalergenice, restul de 80% reprezentând un risc pentru micuţi. Mai mult, doar 13% dintre produse sunt într-adevăr recomandate pentru utilizarea pe pielea bebeluşilor, dar doar 16% dintre producători precizează riscul folosirii acestor produse la copii sub vârsta de 3 ani. De asemenea, aproximativ 5 din 10 produse au formula „fără lacrimi” şi doar 2 produse din 10 au un PH neutru.

ANPC a mai constatat că 62% dintre produsele pentru copii şi bebeluşi conţin parabeni, a căror absorbţie şi acumulare în organismul femeii pot cauza cancer, iar pentru copii, reacţiile alergice şi iritaţii ale pielii.

În cazul parfumurilor şi aromelor sintetice, doar 2% dintre produsele destinate copiilor şi bebeluşilor sunt lipsite de aceste substanţe. Restul de 88% pot avea peste 200 de astfel de ingrediente în compoziţia lor, adică mari cantităţi de toxine şi chimicale care nu sunt nici măcar afişate pe etichetă. Parfumurile sintetice conţin substaţe care pătrund foarte rapid în piele şi cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Acelaşi parfum din produsele de îngrijire poate provoca iritaţii, dermatite şi chiar migrene, ameţeli sau tuse.

S. Marinescu