20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:59
No menu items!

Grevă la STB. Transportul în comun de suprafaţă este paralizat în Capitală. Ce spune directorul companiei

spot_img

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă în această dimineață. Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns. Angajații STB au intrat în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, a transmis, joi dimineață, STB.

Compania a transmis că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA spune că se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

“Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană”, a mai precizat sursa citată.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri, în care au cerut demiterea directorului general. Îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 – 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

                                                                                                                    Adina Silav