27.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 15:19
No menu items!

Gravidele din Suceava, îndemnate să nască acasă. Spitalul județean s-a transformat în centru pentru tratarea COVID-19, iar maternitatea privată e închisă

spot_img

Gravidele din Suceava nu mai au maternitate în oraș, după ce Spitalul Județean a fost transformat în centru pentru îngrijirea bolnavilor de COVID 19, iar femeile care trebuie să nască în acestă perioadă sunt îndrumate fie să nască acasă, fie la alte spitale din regiune, unde de multe ori nu sunt primite pe motivul lipsei de locuri, scrie HotNews.ro. 

În ciuda faptului că Spitalul Județean, și implicit Maternitatea Suceava, nu mai sunt sigure de mai cel puțin două săptămâni, autoritățile nu au reușit să găsească o soluție pentru zeci de gravide. 

„Joia trecută am primit primele mesaje că femeile nu au unde să nască. Maternitatea s-a închis când s-a închis spitalul, au trimis ultimii copii care aveau nevoie de spitalizare cu elicopterul la Giulești, pe restul i-au externat. Deși spitalul a fost deschis, maternitatea din Suceava nu mai funcționează pentru că tot spitalul a devenit centru pentru COVID 19. De la închiderea maternității, femeile au născut care la Fălticeni, care la Botoșani, la Iași, la Bistrița, dar nu le mai primeau cînd spuneau că sunt din Suceava, spuneau că nu au locuri. Au născut mai multe femei acasă, au și mesaj de la medicul curant care le spune să-și caute o moașă și să nască acasă. Au primit mesajele pentru că medicii nu știau ce să facă cu ele. Și de unde să găsească o moașă, din pălărie? Iar medicii nu se bagă să nască acasă, ar fi un risc enorm fiindcă nu cred că sunt toți testați”, a declarat Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România, pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că nașterea acasă se practică în alte țări, însă nu se poate face peste noapte și în cazuri cu risc mare, de exemplu după o operație de cezariană.
Asociația Moașelor Independente din România, membră a Midwifery Unit Network din Spania, propune implementarea de urgență a unor centre de nașteri prin intermediul cărora să se asigure posibilitatea femeilor însărcinate de a naște în siguranță cu asistență de specialitate (moașe și doctori). Astfel de centre de nașteri ar putea fi organizate în cadrul unor spitale mai mici private sau în cadrul unor corpuri separate ale spitalelor de stat cu precădere în zonele în care spitalele nu mai pot oferi servicii de specialitate, fie din cauza transformării în spital dedicat COVID-19, fie din cauza faptului că au fost închise ca urmare a contaminării.