9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 11:11

GIP: Dovezile suferințelor create de notele lui Traian Băsescu, alias informatorul Petrov

spot_img

Grupul de Investigații Politice publică, joi, maimulte documente care arată ce suferințe a putut crea Traian Băsescu prin turnătoriile pe care le-a făcut la Securitate, ca informatorul Petrov. De exemplu, susține GIP, Din cauza turnătoriei lui Băsescu, Securitatea i-a interzis unuia dintre colegii săi să lucreze pe navele românești care plecau în străinătate.

“Din cauza unei note date de Petrov, Securitatea a dat aviz negativ pentru desemnarea lui Dimitriu Cornel ca ofiţer pe navele românești ce plecau în străinătate. Într-o Notă dată Securității în 5 mai 1975, cu numele conspirativ Petrov, Traian Băsescu a spus despre unul dintre colegii săi de la Institutul de Marină: „Dimitriu Cornel ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo.”
 
Trei luni mai târziu, în 19 august 1975, locotenent colonelul de Securitate Gheorghe Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină), a redactat o Notă prin care propunea avizarea negativă a unei eventuale desemnări a lui Dimitriu Cornel ca ofiţer pe navele româneşti ce vor pleca în străinătate. Motivul invocat de Securitate a fost tocmai acela că „se deţine material informativ furnizat de colaboratorul PETROV, din care rezultă că elevul Dimitriu Cornel ar fi dispus ca, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo”. „Având în vedere aspectele raportate mai sus, a concluzionat ofițerul de Securitate, propunem a se aviza negativ”.
 
Din cauza Notei date de Petrov, Dimitriu Cornel a avut interdicție de a părăsi țara până în 1 iunie 1977.
 
De altfel, CNSAS deține documente care demonstrează că toate notele date de Petrov au fost folosite informativ de Securitate.
 
Într-o Notă dată la Securitate în 7 decembrie 1972, Băsescu și-a turnat un coleg, Daraban Constantin, pentru că a vândut un ceas și două perechi de butoni pe care le avea de la un cetățean străin. Nota dată de Petrov a fost folosită informativ de Securitate, ducând la o serie de măsuri împotriva lui Daraban. Pe baza notei lui Băsescu, Securitatea i-a urmărit corespondența lui Daraban; Daraban a fost obligat să dea explicații la Securitate „pe marginea relațiilor sale cu un cetățean pakistanez”; Securitatea a propus avizarea negativă a lui Daraban pentru „efectuarea practicii pe navele de pescuit oceanic”.
 
Într-o notă dată la Securitate în 5 mai 1975, Băsescu și-a turnat un alt coleg, Bîrgău Ion, spunând că acesta „a avut relații cu femei de cetățenie cehă” și a venit la Institutul de Marină pentru că vroia „să fie departe de familie”. Pe baza notei lui Băsescu, Securitatea l-a anchetat pe Bîrgău Ion referitor la relațiile cu cetățenii străini și pe tatăl acestuia (care era ofițer de armată) referitor la neînțelegerile din familie.
 
Într-o notă dată la Securitate în 15 mai 1976, Băsescu și-a turnat un alt coleg, Simionescu Constantin, pe motiv că acesta îi spunea că în Occident tinerii au mai multe drepturi și sunt mai liberi decât în România comunistă, unde sunt controlați și supravegheați. Pe baza Notei lui Băsescu, Securitatea a dat aviz negativ îmbarcării lui Simionescu Constantin pe navele de pescuit oceanic”, a mai publicat GIP pe pagina sa de Facebook.
 
M. Nedelcu