15.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 7:16
No menu items!

Germania: Rheinmetall trimite Ucrainei 88 de de tancuri de luptă uzate

spot_img

Producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate, conform documentelor obţinute de agenţia dpa.

Se pare că oferta include şi pregătirea militarilor în Germania, pregătire pentru reparaţii, piese de schimb, o bază de service şi muniţie.

Cotidianul conservator german Die Welt a anunţat primul informaţia privind o potenţială vânzare. Potrivit ziarului, a fost solicitată aprobarea pentru livrare săptămâna trecută la Ministerul Economiei.

Guvernul german a primit şi o altă cerere de la Rheinmetall pentur a putea livra către Ucraina 100 de blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit a spus că o decizie va fi luată în curând.

Die Welt mai relatează că firma de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vrea să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate.

Ţările de Jos vor de asemenea să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Până acum, guvernul federal a promis doar ajutor pentru formare şi muniţie pentru aceste obuziere.

Livrarea directă a tancurilor din Germania către Ucraina este controversată în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken. Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken, relatează Agerpres.

                                                                                                                   Adina Silav