16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 5:35
No menu items!

Ministerul Sănătății, precizări despre cazul de hepatită misterioasă la un copil din România

spot_img

Ministerul Sănătății face precizări despre cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie, care nu a avut contact cu alte cazuri.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătății.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis sursa citată.

Cazurile neobișnuite de hepatită s-au răspândit rapid, în ultima vreme, în întreaga lume, doar la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani.

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

Majoritatea cazurilor – 114 – au fost raportate în Regatul Unit. Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

Adina Silav