13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 14:29
No menu items!

Germania: „Copiii nu răspândesc infecția, deci pot reveni în școli și grădinițe”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)


În luna aprilie, cercetătorii de la spitalele universitare din Heidelberg, Ulm, Freiburg și Tübingen au testat aproximativ 2.500 de copii și câte un părinte pentru coronavirus și anticorpi, în cadrul unuia dintre cele mai ample studii din lume, cu efecte imediate în plan politic.

Concluziile lucrării prezentate marți (15 iunie) sunt fără echivoc, după cum arată profesorul Klaus-Michael Debatin, directorul clinicii pentru copii de la Universitatea din Ulm: „Copiii sunt mai puțin infectați decât părinții lor și cu siguranță nu pot fi considerați surse de răspândire a infecției”. Experții germani mai subliniază că „gripa la copii nu este comparabilă cu noul coronavirus”.

Deși considerarea copiilor drept sursă de împrăștiere a unei infecții a devenit o adevărată dogmă pentru pediatri, în acest caz este evident că nu se poate vorbi despre așa ceva, afirmă cercetătorul din Ulm. Potrivit lui, copiii au mai puțini „receptori” la care virusul să poată adera, sistemul lor imunitar în zona naso-faringiană fiind capabil să contracareze coronavirusul înainte de a ajunge în plămâni.

Copiii nu se îmbolnăvesc grav din cauza noului coronavirus și mai puțin de 1 procent dintre copiii testați au fost confirmați pozitiv, a mai afirmat profesorul Klaus-Michael Debatin. „Dacă este să căutăm surse de răspândire a virusului, ar trebui să ne orientăm mai degrabă către generația iubitoare de petreceri, formată din persoane cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, categorie socială în care infecția este mult mai prezentă”.

Anticorpi împotriva Sars-CoV-2 au fost detectați la 64 de persoane (45 de părinți, 19 copii), a adăugat profesorul Hans-Georg Kräusslich, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Heidelberg. Potrivit acestuia, nu a existat nicio diferență semnificativă între copiii examinați la grădiniță și cei care se aflau acasă. 

În context, guvernul landului federal Baden-Württemberg, la solicitarea căruia a fost elaborat studiul (ce a beneficiat de o finanțare în valoare de peste 1 milion de euro), a anunțat revenirea tuturor copiilor în grădinițe și școli începând cu 29 iunie, așadar cu puțin timp înainte de vacanța de vară.

Concluziile experților din Heidelberg, Ulm, Freiburg și Tübingen contrazic presupunerile vehiculate până acum de alți oameni de știință germani, potrivit cărora copiii ar reprezenta un risc sporit de infecție și intră in coliziune cu un studiu controversat, realizat de virusologul Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charité de la Berlin.

În aprilie, echipa condusă de Drosten avertiza că gradul de infecțiozitate al copiilor este la fel de mare ca la adulți, ceea ce ar face imposibilă redeschiderea școlilor și grădinițelor.

După critici vehemente ale unor experți în statistică, Drosten a publicat o variantă nouă a studiului său, afirmând de această dată că redeschiderea fără restricții a școlilor și grădinițelor „trebuie monitorizată cu atenție prin teste preventive”. El a oferit exemplul gripei, subliniind că „adulții și copiii prezintă încărcături virale similare”, ipoteză infirmată de studiul celor patru clinici universitare.