12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 16:01

Cum fentează Guvernul Orban Parlamentul pentru prelungirea stării de alertă

spot_img

Parlamentul pare a fi în imposibilitatea de a mai vota prelungirea stării de alertă sau de a încerca să o modifice, din cauza prevederilor interpretabile conținute de Legea 55/2020, votată chiar în Parlament. Și asta pentru că Guvernul Orban folosește o chichiță legislativă profitând de interpretabilitatea legii.

Conducerea Birourilor Permanente reunite a luat act miercuri de informarea trimisă de către Guvern privind prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Practic, Guvernul Orban a informat doar Parlamentul și nu a solicitat prelungirea stării de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că Legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă. 

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.

Liberalii au invocat în ședință faptul că Guvernul a trimis Parlamentului o informare în acest sens și nu o solicitare de aprobare a prelungirii stării de alertă. Guvernul se folosește de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia.

PSD a anunțat că nu este de acord cu varianta Guvernului și că va modifica prelungirea stării de alertă în Parlament. Pesediștii doresc ca prelungirea stării de alertă să se facă pe 15 zile și nu 30 cum a anuțat Guvernul.