-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 7:01
No menu items!

Germania: certificat verde obligatoriu pentru oamenii nevoiași care dorm la metrou

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Combaterea pandemiei capătă accente tot mai neobișnuite în Germania. După stațiile de “alimentare cu aer” organizate în curțile școlilor – spații în care copiii își pot da jos masca pentru câteva minute -, miercuri aflăm că oamenii străzii intră sub incidența regulii 3G (certificatul verde).

Administrația capitalei germane Berlin a hotărât că oamenii fără adăpost, care caută refugiu în stațiile de metrou din cauza frigului, trebuie să prezinte dovada vaccinării, a recuperării ori un test negativ, dacă vor să mai aibă acces în aceste spații. Cine nu poate atesta una dintre aceste condiții, nu are decât să doarmă afară, informează “Berliner Zeitung”.

Decizia survine în contextul introducerii, începând de miercuri, a certificatului verde în mijloacele de transport în comun. Așa-numita regulă 3G, care prevede acces numai pentru persoanele vaccinate, recuperate și testate, va fi extinsă, aplicându-se în viitor și în stațiile mijloacelor de transport în comun.

Deși noile regulamente se răsfrâng nu numai asupra pasagerilor, ci și a oamenilor fără adăpost, care se refugiază adesea pe peroane în timpul sezonului rece, autoritățile berlineze au hotărât să le interzică acestora din urmă accesul în stații. “Controlorii sunt obligați să respingă persoanele care nu îndeplinesc condiția 3G”, a transmis administrația din Berlin în urma unei solicitări a ziarului amintit.

Dat fiind regulamentul, “nu se poate face o excepție pentru persoanele fără adăpost”, se mai arată în răspunsul administrației. Mai mult, “din motive de prevenire a infecțiilor, o atare excepție nu este de dorit.”

Senatul Berlinului, organul executiv care guvernează orașul Berlin și care este asigurat de social-democrați, verzi și stânga radicală, precizează că este la curent cu “situația problematică” în care se află oamenii fără adăpost și că depune eforturi multiple pentru facilitarea vaccinării și a testării acestor persoane.

Acest lucru înseamnă că Berlinul dorește să ajute persoanele fără adăpost să se conformeze normelor Corona, nu și că aceștia pot conta pe clemența controlorilor, conchide “Berliner Zeitung”.

Nu este însă limpede care sunt sancțiunile împotriva nefericiților care ignoră noile direcții de combatere a contagiunilor.