14 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 10:06
No menu items!

Germania: amenințări, promisiuni încălcate și un verdict mult așteptat

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Într-o intervenție fără precedent în pandemie, ministrul german interimar al sănătății, creștin-democratul Jens Spahn, amenință persoanele nevaccinate că în 2022 drepturi extinse vor fi acordate numai persoanelor recuperate și vaccinate (acestea din urmă numai dacă fac doza/dozele booster). „Dacă ai de gând să faci și altceva în afară de a merge la primărie sau la supermarket este musai să te vaccinezi”, a declarat Spahn cu prilejul unei dezbateri ministeriale.  

„Este important să rămânem la sistemul 2G timp de câteva luni după depășirea celui de-al patrulea val al pandemiei”, a declarat politicianul în vârstă de 41 de ani, de profesie bancher. Formula 2G presupune acces numai pentru persoanele recuperate de coronavirus și pentru cele vaccinate, fiind așadar un super certificat verde care nu ține cont de persoanele testate negativ, dacă acestea sunt nevaccinate. Germania, care a vaccinat circa 70 la sută din populație, se confruntă în valul patru cu o incidență record a infecțiilor (450 de infecții la o sută de mii de locuitori), valoare mai mare decât în unele țări cu rată a vaccinării semnificativ mai scăzută.

Un avertisment sumbru lansează și viitorul cancelar federal, social-democratul Olaf Scholz, în opinia căruia Germania se confruntă cu „provocări noi și dramatice”, situație în care „nu poate fi exclus absolut nimic”. Declarația vine după mai bine de un an în care guvernul de la Berlin a repetat cu obstinație că „un nou lockdown este categoric exclus” și că „nu va exista vaccinare obligatorie”, catalogându-i drept conspiraționiști pe cei care le puneau la îndoială promisiunile. Ideea carantinei naționale nu doar că nu mai este dezavuată, ci chiar este solicitată insistent de premierii landurilor federale.   

Este interesant de remarcat în context și anunțul viitorului executiv privind înființarea, în cadrul Cancelariei federale, a unei celule de criză permanente, care se va reuni zilnic. „Bild” scrie că șeful noului organism este un general al Bundeswehr (armata federală) despre care Olaf Scholz afirmă „că va face tot ceea ce este necesar” pentru oprirea celui de-al patrulea val.

Până la trânta cu infamul val pandemic este așteptată cu interes decizia Curții Constituționale Federale cu privire la plângerile depuse împotriva așa-numitei „frâne de urgență”, în virtutea căreia, în primăvară, mai cu seamă la presiunile cancelarului Angela Merkel, au fost activate restricții severe, între care interdicția părăsirii domiciliului pe timpul nopții și interdicții de contact, care au expirat la finele lunii iunie. Este de așteptat ca verdictul judecătorilor de la Karlsruhe să stabilească un cadru pentru viitoarele restricții. De remarcat că unii observatori, între care se găsesc și juriști, acuză o presupusă situație de incompatibilitate a președintelui Curții, creștin-democratul Stephan Hartbarth, considerat pupilul Angelei Merkel.  

Într-un articol pentru „Bild am Sonntag”, a cărui lecturare te transportă în în iarna anului 2020, președintele federal Frank-Walter Steinmeier subliniază: „Este important să acționăm cu toții împreună. Să respectăm regulile, să reducem din nou contactele. Haideți să facem aceste lucruri pentru ca școlile și grădinițele să nu se închidă din nou, pentru a nu fi nevoiți să suspendăm încă o dată, complet, viața publică”.

În ceea ce privește dezbaterea privind vaccinarea obligatorie, idee până mai ieri exclusă categoric, să consemnăm declarațiile actualului și probabil viitorului ministru al muncii, social-democratul Hubertus Heil. Întrebat dacă ar susține vaccinarea obligatorie, Heil a declarat: „Da. Deocamdată este necesar ca înainte de Crăciun să facem primul pas, asigurându-ne că vaccinarea este obligatorie în clinici, în căminele pentru vârstnici și în centrele destinate persoanelor cu dizabilități”.