29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 20:53
No menu items!

Gerea: Îmbătrânirea infrastructurii energetice este o provocare pentru România. UPDATE

spot_img

Îmbătrânirea infrastructurii energetice și volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili constituie o parte dintre provocările cu care se confruntă România, a declarat, luni, Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

”Ministerul Energiei este implicat în procesul de elaborare a unei strategii în domeniul energetic. Dorim ca pe viitor să ne bazăm pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, cărbune, petrol, gaze, energie regenerabilă. Politica noastră energetică să fie bazată pe conceptele de securitate și de independență energetică. România are parte de noi provocări: creșterea dependenței energetice față de țări din afara UE, volatilitatea prețurilor combustibililor fosili, îmbătrânirea infrastructurii energetice — atât centrale electrice, cât și rețele, precum și îngrijorarea față de consecințele încălzirii globale. Înseamnă necesitatea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon”, a spus Gerea, într-o conferință pe teme de energie, care a avut loc în București.

Alte declarații Andrei Gerea:

  • ”Privim întreaga dezvoltare a sectorului energetic la nivel macroeconomic și ținem cont de faptul că prețul energiei influențează competitivitatea industriei, locurile de muncă, investițiile locale și veniturile la bugetul de stat. Dorim să asigurăm prețuri accesibile la energie și să protejăm consumatorii. Urmărim investiții strategice în proiecte energetice ce pot revitaliza industria românească, cum ar fi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, construirea unei termocentrale cu o capacitate de 600 de MW în Oltenia, redresarea sectorului producției energiei pe bază de cărbune și modernizarea minelor și dezvoltarea interconectărilor cu statele vecine, crearea premiselor pentru expansiunea companiilor energetice românești pe piețele externe”.
  • ”În tot acest context susținem că avem nevoie de energie regenerabilă, în special de biomasă și bionenergie, însă ne propunem să atingem și să menținem acel echilibru benefic între investitorii din cadrul sectorului energiei regenerabile, consumatorii casnici și sectoarele industriale consumatoare de energie”.

UPDATE 12.25

Despre ieșirea din insolvență și listarea pe bursă a Hidroelectrica SA:

  • ”Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă anul viitor. După cum merg lucrurile, posibil undeva până în vară, dar nu pot să estimez”.
  • ”Eu aş vrea ca la momentul când se iese din insolvenţă să se facă o analiză clară a drumului care va trebui urmat, să se încheie procesele cu băieţii deştepţi şi aşa mai departe. Sigur că anumite pregătiri trebuie făcute, dar rămâne de văzut”.