11 C
București
marți, 5 martie 2024 - 14:07
No menu items!

Un transport de explozibili scos din Ucraina, prin România, cu destinația Rusia, confiscat de georgieni

spot_img

Serviciul de securitate al Georgiei a anunțat, luni, că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii.

Agenţia de securitate internă a ţării din Caucazul de Nord susţine că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie, pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa Georgiei cu Rusia, relatează Reuters și News.ro.

Agenţia a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă înmatriculată în Ucraina şi urma să ajungă la Voronej, un oraş rusesc aflat la aproximativ 180 km de graniţa cu Ucraina. Agenţia nu a precizat în ce scop.

În 2022, anchetatorii ruşi au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit într-un atac care a avariat grav podul din Crimeea în acel an a intrat în Rusia din Ucraina pe o rută similară.

Serviciul de securitate ucrainean SBU, care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective ruseşti, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Guvernul Georgiei, care afirmă că se opune invaziei Rusiei în Ucraina şi vrea să se asigure că războiul nu va ajunge pe propriul teritoriu, s-a confruntat cu acuzaţii de a fi tacit pro-rus de la declanşarea ostilităţilor la scară largă, în februarie 2022.

                                                                                                          Adina Bucur Silav