4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 15:00
No menu items!

George Becali, la DNA

spot_img

Europarlamentarul George Becali s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, declarând că a fost citat ca martor într-un dosar disjuns din dosarul Valiza.

El a precizat că a fost chemat să dea declarații într-un dosar care îl vizează pe Toni Doboş pentru luare de mită, însă a refuzat să dea din nou declaraţii procurorului, considerând că este pierdere de timp.

„Era penibil ca eu acum să pierd timpul să stau să dau declaraţii tot pentru premiere ca fiind luare de mită. Atunci am zis: pentru că vă respect, pe procurori, pe toată instituţia aceasta, eu doar vă scriu câteva rânduri. Am scris: îmi menţin declaraţia dată în faţa judecătorului de la ÎCCJ”, a susţinut Becali.

De asemenea, europarlamentarul a menţionat că o să ceară dobândă pentru banii puşi sub sechestru în acest caz.

George Becali a comentat şi hotărârea dată în dosarul transferurilor în care au fost condamnaţi conducători de cluburi, manageri şi impresari din fotbal, spunând că acolo nu este nimic ilegal. „Tot ce s-a făcut atunci în transferuri a fost totul legal. Nimic în afara legii. (….) Chiar dacă ar fi fost ceva s-au vândut nişte fotbalişti, s-au adus bani în ţară. Nu s-a furat nimic din averea naţională. Poţi să dai opt ani, şapte ani la oameni cu copii, cu familii, să distrugi mame, bunici, copii care plâng la ora asta? Este ceva inadmisibil”, a spus omul de afaceri.

Europarlamentarul și-a încheiat declarația cu „Dar acum s-a schimbat. Vin şi ai mei la putere”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în 17 aprilie achitarea lui George Becali, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri în dosarul “Valiza” în care finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, George Becali, şi vicepreşedintele FC Steaua, Teia Sponte, dar şi alte persoane au fost judecate pentru fapte de corupţie.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la 11 mai 2006, Gigi Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al F.C.„Steaua Bucureşti” S.A., a promis fiecărui jucător de fotbal al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 – 10.000 euro, pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă constând în apărarea corectă a şanselor de joc şi obţinerea unui rezultat favorabil, în meciul cu echipa F.C. „Rapid Bucureşti”, programat la 12 mai 2006, în cadrul etapei a 27-a din Campionatului Naţional de Fotbal – Divizia A.

Doi ani mai târziu, la data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat în Cluj-Napoca, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizată de procurori prin instituirea sechestrului asigurator, în baza art.163 din Codul de procedură penală, raportat la art.255 alin. 4, Cod penal. Teia Sponte a susţinut că banii aceia erau daţi de George Becali pentru a cumpăra terenuri în Cluj şi nu pentru a premia jucătorii Universităţii Cluj în eventualitatea în care aceştia câştigau meciul cu CFR Cluj.