20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:43
No menu items!

General din armata Poloniei: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România

spot_img

General polonez: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România.Generalul polonez Waldemar Skrzypczak a făcut apel la NATO să ia măsuri ferme împotriva rachetelor care vizează Polonia și România.

Într-o declarație pentru Ukinform, Skrzypczak a subliniat necesitatea ca NATO să avertizeze Rusia cu privire la consecințele rachetelor îndreptate către statele membre ale Alianței.

General polonez: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România

„NATO ar trebui să spună astfel: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcția noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm și, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcția, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat Skrzypczak, expert polonez în securitate și fost comandant al Forțelor Terestre.

Generalul a argumentat că NATO ar trebui să ia o decizie politică rapidă în acest sens pentru a proteja securitatea colectivă a Alianței și pentru a transmite un semnal clar de descurajare către Rusia.

El a adăugat că această măsură ar servi și intereselor Ucrainei, subliniind nevoia de coeziune în fața amenințărilor regionale.

În contextul criticilor privind un presupus „dublu standard” al Alianței în gestionarea conflictului din Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a accentuat necesitatea unei abordări coerente.

El a evidențiat faptul că rachetele rusești au încălcat în repetate rânduri spațiul aerian al Poloniei și României fără o reacție adecvată din partea NATO.

La 29 decembrie 2023, una dintre rachetele ruseşti a încălcat spaţiul aerian polonez, rămânând în el timp de aproximativ trei minute şi zburând aproape 40 de kilometri.

În acel moment, Polonia a mobilizat avioane de luptă F-16 pentru a-şi proteja spaţiul aerian.

Ulteror, la 24 martie, o rachetă rusească a încălcat din nou spaţiul aerian polonez în apropierea satului Ocerdów din regiunea Lublin şi a rămas acolo timp de 39 de secunde.

D.Constantin