7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:54

Gabriel Oprea propune majorarea vârstei de pensionare a militarilor

Președintele UNPR a inițiat o modificare legislativă pentru ca vârsta de pensionare să fie de 55 de ani

Oprea_militari

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a inițiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, prin care urmărește, în principal, mărirea vârstei până la care soldații și gradații profesioniști pot fi menținuți în activitate, de la 50 la 55 de ani, dacă îndeplinesc condiţiile specifice: probe psihologice, probe fizice şi de evaluare finală.

În acest sens, Gabriel Oprea propune ca alineatul (2) al art. 35 să se modifice urmând să aibă următorul cuprins: „Limita maximă de vârstă până la care soldaţii și gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani”.

Potrivit expunerii de motive, contextul şi evoluţia lumii contemporane au determinat adoptarea de măsuri importante, inclusiv de tip legislativ, de restructurare şi modernizare a armatei pentru compatibilizarea acesteia cu armatele ţărilor membre NATO, în vederea îndeplinirii obiectivului primordial al integrării României în structurile euro-atlantice. În acest sens, procesul de formare şi dezvoltare a unei armate moderne, suple, cu capacitate operaţională de acţiune, interoperabilă cu armatele NATO, a reclamat crearea şi întrebuinţarea, în componenţa armatei, a soldaţilor şi gradaţilor profesioniști, specializaţi în funcţie de nevoile armatei, pentru îndeplinirea misiunilor de orice gen, inclusiv a celor de menţinere a păcii”.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Alături de Gabriel Oprea, printre inițiatorii propunerii legislative se află ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, și deputații Ion Răducanu (UNPR), Gheorghe Emacu (UNPR) și Ion Mocioalcă (PSD).