17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:01
No menu items!

Gabriel Garcia Marquez a murit

spot_img

 Gabriel Garcia Marquez

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit joi seara, la vârsta de 87 de ani, în casa familiei din Mexico City,anunţă Associated Press, citând membri ai familiei.

 Preşedintele columbian Juan Manuel Santos anunţa, miercuri, într-o conferinţă de presă, că scriitorul suferă de o „pneumonie”, care se află „sub control”, şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic.

„Informaţiile conform cărora cancerul ar fi recidivat şi s-ar fi extins nu sunt adevărate. Nu este adevărat”, a declarat Juan Manuel Santos la o conferinţă de presă pe care a organizat-o în timpul unei vizite la Popayan, în sudul Columbiei.

În urma acestui anunţ, familia lui Gabriel Garcia Márquez a precizat că starea de sănătate a scriitorului, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, este „extrem de fragilă”, dar „stabilă” şi că acesta se află la domiciliul său din Mexic, fără să menţioneze vreo informaţie în legătură cu cancerul.

Stabilit in Mexic din 1961, cu o perioada de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona si Havana, Garcia Marquez s-a retras de cativa ani din viata publica, iar in timpul scurtelor sale aparitii la diverse evenimente, nu a facut nicio declaratie presei.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a fost crescut de bunicii și mătușile sale într-o cultură tropicală influențată de moștenirea locuitorilor spanioli, populația indigenă și sclavii de culoare. Bunicul său a fost un colonel în rezervă.

Ultima sa apariție publică a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reședinței sale din Ciudad de Mexico, unde locuiește de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliștii veniți în vizită cu ocazia aniversării sale. Slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes” („Povestea târfelor mele triste”), apărut în 2004.

Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), dar foarte cunoscute sunt şi „Toamna patriarhului” (1975), „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989) şi „Povestea târfelor mele triste” (2004).

Marquez este laureat al premierului Nobel pentru cartea „Un veac de singurătate”, criticii literari considerâ că realismul magic a apărut în literatură odată cu acest volum.

„Un veac de singurătate și de tristețe pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile”, a scris joi seară pe Twitter președintele Juan Manuel Santos.

Gabriel Garcia Marquez a studiat în primă fază dreptul, dar a renunțat în favoarea jurnalismului, despre care spunea că „este cea mai frumoasă meserie din lume”, amintește AFP.

Un admirator al revoluției Cubaneze, el a devenit corespondent al agenției comuniste Prensa Latina în Bogota și New York.

Marquez a fost prieten cu Fidel Castro, care l-a numit „un bărbat cu bunătatea unui copil și un talent cosmic”. Cercul lui de prieteni din Mexic îi includeau pe faimoșii scriitori mexicani Octavio Paz și Carlos Fuentes.

„Scriu pentru ca prietenii mei să mă placă”, obișnuia să spună Gabriel Garcia Marquez.

Scriitorul a fost căsătorit cu Mercedes Barcha. Cei doi copii ai lor se numesc Rodrigo și Gonzalo.

C.A.