4.2 C
București
luni, 4 martie 2024 - 9:54
No menu items!

Furtunile au făcut prăpăd. ANM anunță când se termină ploile

spot_img

Vijeliile, grindina și cantitățile mari de ploaie căzute în ultimele 24 de ore în toată țara au făcut ravagii. Meteorologii anunță când se va termina acest episod de vreme rea și vor apărea și primele temperaturi de vară.

Vremea rea a făcut prăpăd în orașe – mașini distruse, copaci căzuți, străzi inundate. Și la sate s-au înregistrat cantități extrem de mari de ploaie, care pun probleme culturilor.

Meteorologii spun că ploile vor mai dura până luni dimineață la ora 10, când va expira codul galben pentru instabilitate atmosferică. Administraţia Naţională de Meteorologie a extins avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, în timp ce restul ţării, cu excepţia a patru judeţe din vest, se vor afla sub Cod galben de ploi.

Așadar, în această după-amiază și seară, în partea de sud a țării, în zona Olteniei și partea vestică a Munteniei care se află sub cod portocaliu, vor fi în continuare manifestări de instabilitate, cantități importante de apă în intervale scurte de timp, vijelii, căderi de grindină.

Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse la orele serii și în zona Transilvaniei, cantitățile de apă în zonele avertizate zonele portocaliu depășesc 70-90 itril, există pericol de inundații. În zonele cod galben se depășește 40 litri/metru pătrat.

În ceea ce privește Capitala, în această după amiază este așteptată din nou instabilitate atmosferică, dar și cantități de apă mari, intensificări ale vântului, descărcări electrice, căderi de grindină. 
 
Începând de luni și marți, vom mai avea o ușoară instabilitate atmosferică seara, instabilitate care va dispărea abia la mijlocul săptămânii viitoare, când zona țării noastre va crește câmpul de presiune și va ține departe astfel de manifestări.
 
În ceea ce privește regimul termic, meteorologii spun că valorile vor fi in creștere începând de luni, iar spre sfârșitul săptămânii vom avea o vreme călduroasă.
 
E. Stan