16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:17
No menu items!

Funcționari bancari, înlocuiți cu aparate. Românii folosesc tot mai mult ghișeele automate

spot_img

Funcționari bancari, înlocuiți cu aparate. Românii folosesc tot mai mult ghișeele automate

Rata de migrare a operațiunilor cu numerar de la casieriile unei bănci din România la ghișeele automate instalate de aceeași instituție de credit a ajuns la 60% în luna august a acestui an. Din totalul operațiunilor efectuate la ghișeele automate, cele mai frecvente sunt plățile de facturi, respectiv în poporție de 60%.

Clienţii BCR, de pildă, au efectuat până în prezent, peste 1,5 milioane de tranzacţii de plată la cele 400 de Ghişee Automate (APT) instalate de bancă în unităţile din ţară, cu o  valoare însumată de peste 400 de milioane de lei.

„Printre avantajele utilizării ghişeelor automate se numără rapiditatea în efectuarea tranzacţiilor, durata unei operaţiuni reducându-se de la aproximativ 4 minute la mai puţin de 40 de secunde. Clienţii au înţeles rapid acest avantaj, rata de migrare a operaţiunilor cu numerar de la casieriile BCR la cele 400 de Ghişee Automate ajungând la 60% în August 2013”, a declarat Bogdan Marin, Director executiv Direcția Managementul Canalelor Retail, BCR.

Din totalul operaţiunilor efectuate la Ghişeele Automate, cele mai frecvente sunt plăţile de facturi (60%) şi alimentarile cu numerar în conturile proprii efectuate de clienţii BCR. Operaţiunile de plată a ratelor pentru cardurile de credit reprezintă 20% din totalul tranzacţiilor efectuate cu numerar la aceste echipamente.

“Reţeaua echipamentelor de tip self-service BCR, acceptatoare de numerar, formată din Ghişeele Automate (APT) şi Maşinile Multifuncţionale (MFM) a înregistrat o rată totală de migrare a plăţilor facturi cu numerar de la casieriile unităţilor de 85%”, a adăugat Bogdan Marin.

Ghişeele Automate sunt echipamente de tip self-service destinate persoanelor fizice clienţi ai băncii, care permit plăţi de facturi cu numerar, prin scanarea codurilor de bare de pe factură sau prin completarea manuală a datelor de identificare de pe factură, depuneri de numerar în cont şi rambursarea ratelor de credit/card de credit, exclusiv în lei, numai cu bancnote. Numai BCR a instalat, în luna septembrie 2012, o reţea de 400 de Ghişee Automate.

Pe termen lung, costurile cu acest tip de echipamente sunt cum mult mai mici decât cele cu funcționari bancari. De la începutul crizei, băncile au renunțat la peste 7.600 de angajați, în încercarea de a-și reduce cheltuielile operaționale.

BCR a disponibilizat 1.558 de salariați de la sfârșitul lui 2009 până la finalul lui 2012, iar alte 1.600 de persoane vor fi disponibilizate, conform reprezentanților băncii, până la mijlocul anului viitor. Astfel, la finalul lui 2014, BCR va fi trimis acasă peste 36% din resursa umană deținută la finalul lui 2009.

Cosmina Croitoru