13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 15:43
No menu items!

Fregata Regina Maria, întoarsă din misiune NATO. Focar COVID la bord

spot_img

Fregata Regina Maria şi-a întrerupt participarea în cadrul Grupării navale permanente Standing NATO Maritime Group şi a pornit marţi către ţară, cu aproape o lună de zile mai devreme, din portul turcesc Aksaz, din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus în rândul echipajului, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, fregata Regina Maria a participat, începând cu data de 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), misiune ce urma să se încheie pe 7 decembrie, dar pe fondul apariţiei la bord a unui număr semnificativ de militari infectaţi cu virusul SARS CoV-2, din rândul celor 230 de membri ai echipajului, s-a luat decizia revenirii în ţară, mai devreme.

Rezultatele analizelor, primite marţi, 10 noiembrie, au confirmat un procent semnificativ de militari infectaţi cu noul coronavirus, motiv pentru care conducerea Forţelor Navale Române a luat decizia de încheiere a participării fregatei Regina Maria la misiunile NATO din Marea Mediterană şi întoarcerea în ţară, în scurt timp. În prezent, toţi militarii de la bordul fregatei depistaţi pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sănătate a acestora este bună”, se arată în comunicatul SMFN.

Potrivit Marinei Militare, situaţia medicală a debutat sâmbătă, 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea Portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.

Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii, cei doi militari, un soldat profesionist şi un maistru militar, fiind izolaţi şi primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceştia au fost repatriaţi, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operaţii maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Ei au fost internaţi în facilităţile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 şi internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecţia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.

Duminică, 8 noiembrie, fregata a acostat în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacităţii de luptă şi pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare. Astfel, luni, 9 noiembrie, tot echipajul fregatei „Regina Maria” a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, rezultatul fiind pozitiv în cazul unui procent semnificativ de militari. La bordul navei au fost dezinfectate toate spaţiile interioare şi au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea şi tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme uşoare de manifestare a bolii.

În prezent, toţi militarii de la bordul fregatei depistaţi pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sănătate a acestora este bună, menţionează sursa citată.