30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 12:17

Administrația Trump denunță netransparența OMS în investigarea originii Sars-CoV-2

spot_img

Statele Unite au afirmat, marți, că termenii în care o echipă de experți condusă de Organizația Mondială a Sănătății urmează să investigheze originile noului coronavirus nu au fost negociați în mod transparent sau în conformitate cu mandatul convenit de statele membre, relaetază Reuters.

Administrația Trump a acuzat agenția ONU că este „centrată pe China”, lucru pe care directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, l-a negat în repetate rânduri și a acuzat China că a ascuns amploarea focarului său inițial.

Garrett Grigsby, șeful biroului pentru afaceri globale din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, a declarat adunării ministeriale a OMS că statele membre au fost informate cu privire la termenii de referință ai anchetei în urmă cu doar câteva zile.

„TOR (termenii de referință) nu au fost negociați în mod transparent cu toate statele membre ale OMS. TOR și ancheta în sine par a fi incompatibile cu mandatul oferit de statele membre “, a spus el, fără a elabora.

Cel mai mare expert al OMS în situații de urgență, Mike Ryan, a declarat, pe 30 octombrie, că echipa de oameni de știință condusă de OMS și omologii lor chinezi au organizat o primă întâlnire virtuală cu privire la investigațiile comune asupra originii noului coronavirus care a apărut în China la sfârșitul anului trecut și care se va deplasa sol în timp.

În întreaga lume, peste 50,74 milioane de persoane au fost raportate a fi infectate și 1,26 milioane au murit, potrivit unui bilanț al Reuters.