28.8 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 10:18
No menu items!

Franța oferă protecţie consulară jurnalistei ruse, care a protestat în direct faţă de războiul din Ucraina

spot_img

Franţa este pregătită să ofere ”o protecţie consulară” jurnalistei ruse Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct faţă de războiul din Ucraina, fie la ambasadă, fie prin acordarea azilului, a anunţat, marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Macron cere Moscovei o ”claritate deplină” cu privire la situaţia jurnalistei.

”Vom lansa demersuri vizând oferirea unei protecţii, fie la ambasadă, fie azilară” jurnalistei ruse, a precizat şeful statului francez presei.

Macron a menționat că va avea ”ocazia, în cursul viitoarei convorbiri cu preşedintele Putin să propună această soluţie în mod direct”.

Jurnalista Marina Ovsiannikova a intrat, luni, pe platoul de filmare al unui jurnal televizat cu o pancartă cu un mesaj prin care critica invazia rusă a Ucrainei. Jurnalista a fost arestată imediat.

Tânăra a scris, cu puțin timp înainte de protest, pe contul său de socializare, că are tată ucrainean și mamă rusoaică și că îi este rușine că a fost nevoită, la postul de televiziune, să „fie implicată în propaganda lui Putin și să spună minciuni poporului rus”.

Președintele ucrainean i-a mulțumit Marinei Ovsiannikova

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit Marinei Ovsiannikova, după ce afișat pancartă cu mesaje anti-război în timpul emisiei principalului jurnal de știri.

„Sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor și familiilor lor, personal acelei femei care a mers în studioul Pervîi Canal cu o pancartă anti-război. Sunt recunoscător celor cărora nu le este frică să protesteze.

Atâta timp cât țara ta nu este complet închisă de restul lumii, transformându-se într-o Coreea de Nord uriașă, trebuie să lupți, nu trebuie să-ți ratezi șansa”, a spus Zelenski.

                                                                                                                   Adina Silav