22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 12:00
No menu items!

Clauza națiunii celei mai favorizate, RETRASĂ Rusiei de către liderii Europei

spot_img

Uniunea Europeană a adoptat un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, printre acestea numărându-se și retragerea clauzei națiunii celei mai favorizate. Potrivit CNN, citat de Mediafax, miniștrii europeni de Finanțe au decis sancțiuni care vizează peste 600 de cetățeni ruși.

Potrivit sursei citate, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a numit o decizia ca fiind una „istorică”. Printre cele 600 de nume de cetățeni ruși se numără și cel al lui Roman Abramovici, care este descris ca un „oligarh rus care are legături strânse și de lungă durată cu Vladimir Putin”, conform unei copii a textului juridic, citată de presă. 

„El a avut acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. El este unul dintre principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, se arată în textul citat de The Guardian.

„Va exista o nouă interdicție asupra unor exporturi, cum ar fi bunurile de lux, și vom retrage statului rus clauza națiunii celei mai favorizate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, care ne va permite tuturor celor 27 de state membre să creștem nivelul tarifelor comerciale pentru toate bunurile rusești”, a mai declarat ministrul francez Le Maire.

Retragerea statutului de naţiune favorizată a Rusiei deschide calea pentru ca Statele Unite şi aliaţii săi să impună tarife vamale suplimentare pentru o gamă largă de bunuri ruseşti, ceea ce ar creşte presiunea asupra unei economii care se îndreaptă deja spre recesiune.

Sancțiunile au fost extinse pentru a include, „oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care „împing” Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina, precum și companii cheie din sectoarele aviației, militar și cu dublă utilizare, construcții navale și de mașini”, a precizat Consiliul European într-un comunicat.

E. Stan