17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 13:08
No menu items!

FOTO/ Service-uri auto amendate cu peste 1 milion de lei de Garda de Mediu pentru nereguli legate de gestionarea deșeurilor

spot_img

Mai multe service-uri auto din țară au fost amendate cu peste 1 milion de lei pentru nereguli în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, a anunțat, luni, Garda Națională de Mediu. Timp de cinci zile, comisariatele județene au verificat 437 de unități.

Au fost date 103 avertismente și 138 de amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei, pentru nerespectarea legislației în domeniul gestiunii deșeurilor, evacuării apelor uzate și pentru lipsa unor autorizații sau acte de reglementare.

Ca valoare a amenzilor, județul Călărași este pe primul loc, cu 150.000 de lei, urmat de Sibiu, cu 115.000 de lei, și Dolj, cu 70.500 de lei.

„Cele mai multe neconformități au constat în lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, colectarea deșeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deșeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/descărcare a deșeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediție și transport pentru deșeurile periculoase. Mai mult decât atât, au fost sancționate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spații neadecvate și degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, afectand solul”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Potrivit raportului comisariatelor județene, au existat și service-uri care funcționau fără actele de reglementare legale, cu autorizația de mediu expirată sau care au înscris date eronate în fișele de evidență a gestiunii deșeurilor.

Măsurile impuse de comisarii Gărzii de Mediu au variat, în funcție de fiecare situație din teren, de la ținerea evidenței deșeurilor, sortarea acestora, inscripționarea spațiului de depozitare cu codurile deșeurilor, până la tratarea deșeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizați în vederea valorificării deșeurilor generate din activitate sau amenajarea unui spațiu corespunzător, împrejmuit și securizat pentru depozitarea uleiului uzat și prevenirea scurgerilor necontrolate.

                                                                                                                  Adina Silav