10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 13:56
No menu items!

FOTO/ Poluare de 10 km pe Dunăre, în dreptul localităţii Gruia. Atenţionare specială pentru compania de apă din Calafat

spot_img

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat, marţi, că este monitorizată o poluare pe Dunăre, care se întinde pe aproximativ 10 kilometri, în dreptul localităţii Gruia. Poluarea a fost observată de autorităţile sârbe şi pare a proveni de la navele care tranzitează zona. Autorităţile române au transmis o atenţionare specială pentru compania de apă din Calafat.

„Pe suprafața apei, la kilometrul 851 al Dunării, a fost semnalată, aseară, o substanță uleioasă, în zona localității Gruia. Poluarea a fost anunțată de către partea sârbă, iar reprezentanți ai Laboratorului de Calitate a Apelor și ai Inspecției Bazinale de Apă s-au deplasat imediat la fața locului pentru a preleva probe de apă. De asemenea, aceștia au inspectat albia minoră a fluviului în zona Porților de Fier II și au constatat că irizațiile uleioase provin din amonte”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române. 

 

Din primele estimări, sursa de poluare ar proveni de la navele care tranzitează Dunărea.

Pentru a preveni extinderea substanței poluante, echipele Apelor Române Jiu intervin pe suprafața apei cu bărci și cu materiale specifice combaterii poluărilor accidentale. Totodată, reprezentanții Hidroelectrica S.A (administratorul Porților de Fier) au acționat în zona lacului de acumulare. 

Administrația Bazinală de Apă Jiu a informat despre incident Căpitănia Portului Calafat, precum și Compania de Apă Oltenia care asigură alimentarea cu apă a orașului Calafat.

Sursa citată mai precizează că este monitorizată zona pe sectorul Drincea-Cetate-Calafat.

                                                                                                                   Adina Silav