4.6 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 8:32
No menu items!

Fostul șef al serviciului intern de informații din Germania, monitorizat pentru simpatii extremiste

spot_img

Hans-Georg Maassen, care a condus puternicul BfV (serviciul german de informații) până acum cinci ani, și-a înființat un partid și susține că este monitorizat de autoritățile germane. Maassen a devenit o figură controversată în ultimii ani din cauza ieșirilor sale tot mai radicale față de imigranții din Germania. 

Fostul director al Bfv, Hans-Georg Maassen, se află sub supravegherea agenției de informații pe care a condus-o cândva, scrie „The Jerusalem Post”. Fostul birocrat, care a ocupat funcția de șef al Biroului pentru Protecția Constituției din Germania (BfV) până în 2018, este acum monitorizat ca extremist.

De profesie avocat, Maassen a condus timp de șase ani instituția responsabilă cu protejarea Germaniei împotriva amenințărilor violente și extremiste, a fost demis din funcție în 2018, după ce a minimalizat gravitatea violențelor comise de extremiștii de dreapta într-un oraș din estul Germaniei. De atunci, avocatul s-a implicat în politică și a anunțat recent înființarea unui nou partid, prin care și-a propus să se adreseze acelui electorat german tot mai dezamăgit, care se simte deconectat de peisajul politic tradițional al Germaniei, dominat de partide de centru-stânga și centru-dreapta.

Cu toate acestea, tranziția în politică a fostului șef al BfV a fost marcată de comentarii tot mai radicale privind imigrația, ceea ce l-a transformat într-un erou printre activiștii de extremă dreapta, inclusiv cei asociați cu Heinrich XIII Prince Reuss, un aristocrat legat de o tentativă de lovitură de stat eșuată în 2022.

Ca răspuns la reacțiile de respingere a activităților sale politice și la monitorizarea de către agenția de securitate pe care a condus-o cândva, Maassen a scris pe platforma X (fostă Twitter): „Germania se teme în mod clar de mine”. El a acuzat țara că utilizează agențiile de securitate internă pentru a-l supraveghea atât pe el, cât și partidul său politic nou înființat.

Când a fost întrebat despre supraveghere, BfV a invocat legile privind protecția vieții private, refuzând să comenteze cazuri individuale. Cu toate acestea, Maassen a publicat o scrisoare din partea BfV ca răspuns la o cerere de informare formulată de avocatul său, confirmând prezența sa extinsă în bazele de date care monitorizează extremiștii.

Elena Cristea