28 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 14:24
No menu items!

UPDATE. Fostul șef al CNAS, Lucian Duță, 6 ani de închisoare pentru că ar fi luat mită la implementarea cardului de sănătate. S-a predat la Poliție

spot_img

UPDATE: Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, s-a predat la Poliție, urmând să fie încarcerat.

”Având în vedere decizia instanţei, astăzi, 25 iulie 2022, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de 6 ani, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, emis pe numele unui bărbat de 52 de ani. Cel în cauză s-a predat la Secţia 2 Poliţie, se află în custodia poliţiştilor, urmând a fi încarcerat”, a transmis Poliţia.

Știrea inițială:

Lucian Duță, fostul șef PDL al Casei de Sănătate, a fost condamnat definitiv, luni, la 6 ani de închisoare cu executare pentru că ar fi luat mită pentru implementarea cardului de sănătate. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București.

Lucian Duță, care fusese condamnat în primă instanță tot la 6 ani de închisoare, a formulat în luna mai o cerere pe care a depus-o la Curtea de Apel București, în care cerea repunerea pe rol a procesului, invocând decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.

În decembrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pe Lucian Duță pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, fostul șef al CNAS a fost acuzat că ar fi primit mită 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe). 

Mita reprezenta un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Enache şi Socol l-au denunţat apoi pe Lucian Duţă, după cum rezultă din documentele DNA. 

Raluca Dan