13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:56
No menu items!

Fostul procuror DNA “Portocală” a pierdut la ÎCCJ

spot_img

Fostul procuror DNA Ploieşti, Mircea Negulescu, zis “Portocală”, a pierdut la Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Un complet a decis să respingă cererea făcută de acesta, alături de Lucian Onea, pentru a constata nulitatea absolută a rechizitoriului şi a dosarului întocmit de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Judecătorii au decis să aplice decizia CCR, care a declarat SIIJ constituţională, nu decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care – pe 18 mai 2021 – a declarat că Secţia Specială încalcă legislaţia europeană. Făcând referire la decizia CCR din 8 iunie 2021 (ulterioară deciziei CJUE din 18 mai 2021), judecătorii susţin că legislaţia europeană prevalează celei naţionale doar în privinţa legislaţiei naţionale infraconstituţionale (legile mai prejos de legea fundamentală, Constituţia).

Prin urmare, instanţele judecătoreşti naţionale nu au „abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziţii din dreptul intern, constatate ca fiind constituţionale prin prisma art. 148 din Constituţie, cu dispoziţiile de drept european”.

În plus, prin prisma deciziei CCR din 8 iunie 2021, doar instituţiile politice ale ţării au obligaţia de a se conforma deciziei CJUE şi de a reglementa situaţia Secţiei Speciale, declarată ilegală în raport cu dreptul european, nicidecum instanţele de judecată.

Potrivit G4Media.ro, unul dintre judecătorii completului este Elena Barbu, soţia lui Silviu Barbu, şeful Corpului de control al premierului Florin Cîţu, fost magistrat detaşat la MAE, provenit de la Curţile de Apel Bucureşti şi Braşov.

Silviu Barbu a judecat unul dintre procesele dintre MAPN şi preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea cu încă un an a mandatului şefului Armatei, generalul Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. Judecătorul Barbu i-a dat dreptate președintelui Klaus Iohannis.

Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare.

                                                                                                                Adina Silav