25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 18:23
No menu items!

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, inculpat oficial pentru uciderea lui Benazir Bhutto

spot_img

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, inculpat oficial pentru uciderea lui Benazir Bhutto
foto: www.telegraph.co.uk

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a fost acuzat oficial marţi de uciderea rivalei sale Benazir Bhutto, asasinată în 2007 în timpul unui miting politic, a anunţat procurorul responsabil de caz la încheierea unei audieri.

„El a fost acuzat de omor, complot criminal pentru omor şi facilitarea asasinării” lui Benazir Bhutto, a declarat pentru AFP procurorul Chaudhry Azhar după o audiere la Rawalpindi, oraş vecin cu capitala Islamabad.

Pervez Musharraf, revenit în Pakistan la finalul lunii martie după patru ani de exil, a fost rapid tras la răspundere în mai multe cazuri, între care uciderea lui Bhutto, asasinată în 27 decembrie 2007 la Rawalpindi în cursul unui atac cu armă uşoară, dublat de un atentat sinucigaş.

Fostul general, plasat în reşedinţă supravegheată în vila sa de lângă Islamabad, s-a prezentat marţi dimineaţă la această audiere-cheie sub protecţia poliţiei şi a forţelor speciale.

„Actul de inculpare a fost citit în instanţă. El a respins toate acuzaţiile”, a adăugat procurorul, precizând că următoarea audiere în acest dosar este prevăzută pentru 27 august.

„Acuzaţiile sunt nefondate. Nu ne este teamă de această procedură. Vom respecta procesul judiciar”, a răspuns Sayeda Afshan Adil, avocata lui Pervez Musharraf.

Dacă va fi găsit vinovat, Musharraf riscă pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viaţă, scrie presa locală, citată de agenţiile internaţionale de presă.

Fostul preşedinte Musharraf este în atenția justiţiei pakistaneze și pentru impunerea stării de urgenţă în 2007 şi uciderea – în anul precedent, într-o operaţiune militară – a lui Akbar Bugti, un şef rebel din provincia Balucistan.

C.I.