17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:06

Fostul iubit al Ioanei Băsescu a scăpat cu o pedeapsă ușoară după ce și-a recunoscut vinovăția

spot_img

Tribunalul București a admis pe 22 ianuarie acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție cu inculpatul Mario Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu.

Francesco a fost condamnat la o pedeapsă finală, aproape simbolică, de un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, fapte pentru care alți inculpați primesc ani grei de închisoare.

Judecătorii au dispus totuși confiscarea de la Giovanni Francesco a sumei de 100.000 de lei, sumă rezultată din infracțiunea de spălare de bani.

”În baza art. 112 alin. 1 lit. f C.p. din 1969 rap. la art. 118 lit. e C.p. din 1969 , cu aplic. art. 33 din Legea 656/2002 dispune confiscarea specială asupra sumei de 100.000 lei, bani dobândiţi de inculpat prin săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Menţine măsurile asigurătorii dispuse de procuror în vederea acoperirii pagubei produse prin infracţiunea de evaziune fiscală, până la concurenţa sumei de 735.098 lei. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 1300 lei cheltuieli judiciare statului (1000 lei pentru faza de urmărire penală). Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.01.2019”, se arată în decizia Tribunalului București.

Mario Giovanni Francesco era anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care aceștia, pe 24 mai 2017, i-au trimis în judecată pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al dezvoltării regionale și turismului, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, pentru instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită, Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, pentru luare de mită, Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte),Silviu Ioan Wagner, la data faptei director general al Oil Terminal Constanța, pentru infracțiunii de delapidare și a consultantului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Dosarul vizează modul în care a fost finanțată campania lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidențiale din 2009, procurorii reținând că ”în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

În prezent acest dosar este pe rolul Curții de Apel București.

Potrivit DNA, Ioana Băsescu i-ar fi cerut lui Silviu Wagner de la Oil Terminal să achite o factură restantă din campania electorală din toamna anului 2009 iar din suma plătită de Wagner 100.000 de lei au ajuns la o firmă controlată de la Giovanni Mario Francesco.

DNA spune că în cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de Ioana Băsescu și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării, acest lucru fiind recunoscut în fața procurorilor chiar de către fostul iubit al Ioanei Băsescu.

Cristi Ciupercă