16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 1:20
No menu items!

Fostul adjunct al șefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaș, trimis în judecată de DNA

spot_img

Brindas

Fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, a fost trimis în judecată, în stare de arest, de procurorii anticorupţie, după ce ar fi protejat activitatea infracţională a unor firme pe care le şi finanţa în parte, percepând dobândă.

Brîndaş este acuzat de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de favorizarea infractorului și fals în declaraţii.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe Răzvan Mihai Andronache, administrator al unei societăţi comerciale, arestat în altă cauză. Acesta este acuzat de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și complicitate la favorizarea infractorului.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, care coordona Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, având ca activităţi achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracţiuni economice. Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro

Referat DNA

În schimbul banilor încasaţi periodic, Brîndaş a protejat activitatea infracţională a celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase ca acestea erau implicate în circuite evazioniste.

Astfel, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, în perioada aprilie – august 2013, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora

Referat DNA

La începutul lunii august 2013, Ioan Brîndaş a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală că vor fi efectuate percheziţii domiciliare, cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, susţine DNA, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Pe de altă parte, în perioada mai – octombrie 2013, fostul adjunct al IPJ Bihor a divulgat, prin intermediul lui Răzavn Mihai Andronache Răzvan, informaţii confidenţiale dintr-o altă anchetă penală.

A informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. Beneficiind de astfel de informaţii, persoanele implicate în activitatea evazionistă şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracţională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache Răzvan Mihai, inculpatul Brîndaş Ioan l-a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara

Referat DNA

Potrivit procurorilor anticorupţie, Ioan Brîndaş Ioan nu a menţionat, în declaraţiile de avere din 20 iulie 2007, 29 iulie 2008 şi 15 ianuarie 2009, un împrumut de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri, un cadou de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană şi nici faptul că a depus 45.000 euro în două conturi din Germania. În schimb, el a menţionat, în mod fals, că a vândut, la 18.07.2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.

Ioan Brîndaş, înlocuit din funcţie după ce a fost reţinut de procurorii anticorupţie, se află în arest preventiv din 7 noiembrie.

Andrei Tudor