15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 18:41
No menu items!

Fosta procuroare SIIJ Adina Florea va fi cercetată penal. Procurorul general a infirmat clasarea

spot_img

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a infirmat, recent, soluția de clasare dispusă la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în dosarul în care fostul procuror Adina Florea era vizată de acuzația de divulgare de informații nedestinate publicității, susțin surse judiciare, citate de stiripesurse.ro. O decizie definitivă privind confirmarea redeschiderii urmării penale pe numele Adinei Florea este așteptată pe 12 mai, de la Completul Penal de 5 magistrați al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). 

Este vorba despre dosarul deschis de SIIJ în care Adina Florea, ex-procuror-șef adjunct al SIIJ, era acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pentru că ar fi cerut copia unui document clasificat care i-ar fi fost înmânat lui Darius Vâlcov și pe care acesta din urmă l-a făcut public.

Pentru că soluția de clasare a venit chiar de la SIIJ, unde activa la acea dată Adina Florea, procurorul general al României, Gabriela Scutea, ar fi infirmat această soluție și a dispus reluarea cercetărilor. Rezoluția Gabrielei Scutea trebuie, însă, confirmată de ÎCCJ. 

Istoria dosarului

Pe 15 mai 2019, SIIJ a clasat cercetările în dosarul care o viza pe Adina Florea.

Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov.

Închiderea urmării penale a fost dispusă de procurorii de la SIIJ și față de un grefier de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cel care a înmânat copia protocolului în cauză procurorului Adina Florea.

Referitor la grefierul în cauză instanța care a confirmat soluția SIIJ, citată de stiripesurse.ro, nota că „raportat la această situație de fapt, amintim că față de numita N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la data de 16.10.2018 de către PICCJ – S.U.P.C. soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, faptă prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea sa de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 08.12.2016 între PÎCCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanta, respectiv deținerea lui în afara zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet ), prin aplicarea unui postit pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificării unității de parchet deținătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețină și ulterior să-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook”.

În dosar, însă, procurorul Adina Florea a fost indicată în declarațiile lor de doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care au nominalizat că ea ar fi fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov.

Vâlcov a fost și el cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională prin publicarea respectivului protocol, dar DIICOT a anunțat în februarie 2020 că a renunțat la urmărirea penală. 

După operaționalizarea SIIJ, partea de dosar care o viza pe Adina Florea a fost transmisă acestei unități, unde a fost dispusă apoi clasarea. 

Raluca Dan