12.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 8:20
No menu items!

Fost comisar al Gărzii de Mediu Cluj, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

spot_img

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Pocolo Sabin Valeriu, la data faptelor comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 07.10.2020 și 10.11.2021, inculpatul Pocol Sabin Valeriu, în calitate de comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, cu ocazia controalelor pe care le-ar fi realizat la o societate comercială, deși ar fi constatat că aceasta nu deținea o autorizație valabilă de mediu, nu ar fi luat nicio măsură față de societate, permițând continuarea activității acesteia. Aceste demersuri ar fi avut ca și consecințe producerea unui folos necuvenit în favoarea societății respective, care și-a putut continua activitatea de comercializare a unor produse chimice fără a deține o autorizație de mediu, precum și vătămarea intereselor legitime ale Gărzii Naționale de Mediu de a asigura respectarea legislației în materie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei avocat în cadrul Baroului Timiș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2017, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, de la o persoană (martor în cauză) suma de 40.000 de euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor magistrați din cadrul unei judecătorii și că i-ar putea determina pe aceștia să admită, în favoarea martorului, o acțiune civilă pe care urma să o promoveze, în vederea anulării (constatării nulității) unor contracte de împrumut încheiate de acesta cu o altă persoană.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2017, 2018 și 2020, în contextul efectuării unor controale de către inspectorii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), inculpatul ar fi prezentat acestora mai multe documente false (autorizație de mediu și un contract de comodat având ca obiect o platformă de gunoi) din care reieșea faptul că fermierul îndeplinea condițiile de eligibilitate referitoare la protecția mediului.

Acționând în această manieră, inculpatul ar fi obținut suma totală de 2.919.296 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, remise acestuia în contextul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri, în România.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, în contextul implementării proiectului „Amenajare zonă recreațională Băile 1 Mai”, cei doi inculpați ar fi pus la dispoziția administratorului de drept al societății comerciale, beneficiară a proiectului, mai multe documente false (facturi, raport încercare, etc.) pe care, ulterior, acesta din urmă, fără vinovăție, le-ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea obținerii sumei de 831.843 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

D.V., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a trei infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, din care una comisă în forma tentativei,

BULARCĂ COSMIN FLORIN, medic veterinar, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– fals intelectual (11 infracțiuni),

– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri (trei fapte, din care una comisă în forma tentativei),

TISEANU PAUL ADRIAN, medic veterinar, consilier superior în cadrul Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare la fals intelectual,

– fals intelectual (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2020-2022, inculpatul D.V. ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care ar fi fost consemnate date false (referitoare la numărul de ovine pe care l-ar fi deținut) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.

Inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul celor doi medici veterinari care ar fi întocmit în fals mai multe documente din care ar fi reieșit că fermierul deținea un număr mai mare de ovine decât avea în realitate.

În cazul campaniei agricole din anul 2022, inculpatului D.V. i-ar fi fost refuzată de la plată cererea deoarece, în contextul unei acțiuni de control, funcționarii APIA ar fi descoperit că din cele 537 de ovine indicate de fermier în cererea unică de plată, înregistrate și în baza națională de date, la fața locului ar fi fost identificate doar 146 de ovine.

Prin aceste demersuri, inculpatul D.V. ar fi obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 96.777 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a instigării.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

    În perioada 2012 – 2016, doi dintre inculpați, la instigarea și cu sprijinul celui de-al treilea inculpat, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente/declarații false și inexacte (adeverințe, declarații pe propria răspundere etc.) pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în cadrul Măsurii 112 –„Instalarea tinerilor fermieri”.

    Acționând în această manieră, cei inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 355.560 lei.

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

C.B