4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 9:06
No menu items!

FMI vine la București în 21 februarie și se întâlnește inclusiv cu reprezentanții partidelor politice

spot_img

Andrea-Schaechter-FMI-negociator-romania-acord

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va derula, în perioada 21 ianuarie – 5 februarie, prima și a doua evaluare a acordului de tip stand-by încheiat cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013. Printre cei care vor fi abordați de finanțatorii externi, în cadrul unor întîlniri, vor fi și reprezentanți ai partidelor politice.

”Delegația va dezbate cu autoritățile române cele mai recente evoluții economice și reformele prioritare. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a scăderii veniturilor din amânarea, cu trei luni, a accizei suplimentare la carburanți, pentru a stabiliza ținta de deficit bugetar de 2,2% din PIB”, se arată într-un comunicat al biroului FMI la București.

Misiunea Fondului, condusă de Andrea Schaechter, va fi una comună cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Experții se vor întâlni cu autorități, cu reprezentanți ai partidelor politice, sindicate, asociații de business, bănci și organizații ale societății civile. Concluziile evaluării vor fi prezentate, ca de obicei, la finalul misiunii.

Reprezentanții FMI nu au obiceiul de a se întâlni și cu șefii partidelor politice din statele cu care au încheiate acorduri de finanțare decât în situații în care anumite decizii economice țin de consensul întregii clase politice. Un alt context în care finanțatorii externi doresc să discute cu politiceinii neimplicați în procesul administrativ este acela de transmitere a unui semnal care să țină de evoluțiile recente din țara respectivă.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Comisia Europeană, al treilea consecutiv din 2009 încoace, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri, așa cum s-a întâmplat și cu precedentul. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Cosmina Croitoru