13.9 C
București
luni, 4 martie 2024 - 13:59
No menu items!

FMI amână evaluarea economiei românești

spot_img

Misiunea Fondului Monetar Internaţional se va afla, la Bucureşti, în perioada 6 – 14 noiembrie, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai FMI, care au adăugat că analiza stării economiei românești va fi făcută alegerile din decembrie.

Echipa va fi  condusă de Erik de Vrijer, iar pe agenda dialogului se află elemente ale politicii fiscale şi monetare şi evoluţia reformelor structurale. Totodată, FMI anunţă că, având în vedere alegerile din decembrie, cea de-a şaptea evaluare a acordului stand by cu România va fi amânată, iar FMI va reveni la Bucureşti pentru a discuta despre performanţele din program şi ajungerea la un acord privind măsurile necesare a fi îndeplinite, după instalarea noului guvern.

Conducerea FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre România şi FMI a devenit funcţional pe 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), adică de aproape trei ori mai mult decât cota pe care o are România la bugetul Fondului.(S.S.)