14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:02
No menu items!

Florin Cîțu desființează o direcție care trebuia să se judece cu părinții săi pentru un teren de 12 milioane euro

spot_img

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, este acuzat că ar fi desființat Direcția Generală Juridică din minister pentru a evita un proces în care este parte tatăl său.

Potrivit site-ului thesolomoneffect.com, familiei Cîțu i-a fost retrocedat un teren de 50 de hectare de pădure lângă pârtia de schi din Voineasa. Retrocedarea este acum subiect de proces, iar statul român ar trebui să fie apărat chiar de Ministerul condus de Cițu, care ar trebui să se judece cu părinții ministrului.

Numai că Florin Cîțu a desființat Direcția Generală Juridică a MF,  prin HG 380/2020, pentru a evita procesul.

Potrivit sursei citate, Cîțu reorganizează Ministerul de Finanțe, tocmai pentru că părinții săi trebuie să intre în posesia unui teren de 50 ha pădure de brad la Voineasa, lângă pârtia de schi, teren in valoare de 12 milioane de euro.

Vasile și Elena Cîțu sunt în proces cu statul român pentru această retrocedare, iar în proces, statul român trebuie să fie reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice.

Jurnaliștii de la sursa citată sesizează un prim aspect: conflictul de interese.

Un al doilea aspect este încercarea familiei Cîțu de a intra în posesia unui teren de 50 ha în muntele Puru, pădure de brad, situat la aproximativ un km de Domeniul Schiabil Schi Resort Transalpina. Terenul face parte din domeniul public al statului și valorează 12 milioane de euro. O sumă care merită tot efortul. Toată inventarierea domeniului public al statului este făcută de către Ministerul Finanțelor Publice pe care domnul Cîțu îl conduce.

„Domnule Cîțu, așteptăm răspunsul la sesizarea noastră cu privire la întrebarea: știți ce prevede legea 213/17.11.2013 art. 12? Pe scurt, legea citată spune că Ministerul Finanțelor Publice reprezintă statul în procesele referitoare la dreptul de proprietate asupra bunurilor publice. Domnule ministru de finanțe Florin Cîțu, puteți demonstra public faptul că aveți un act de proprietate anterior pe cele 50 ha de pădure din muntele Puru? Puteți demonstra public, nu în instanțe favorabile dumneavoastră, faptul că acel teren și nu altul a fost în proprietatea familiei dumneavoastră? De asemenea, ne puteți explica public de ce ați acceptat funcția de ministru de finanțe știind ca aveți un proces în care părinții dumneavoastră sunt partea vătămată, iar instituțiile statului, reprezentate de Ministerul Finanțelor Publice, au calitatea de pârât?”, este întrebarea lansată pe site-ul The Solomon Effect.

Un al treilea aspect este extrema grabă cu care Cîțu reorganizează ministerul. „Domnule ministru, ne puteți explica public de ce această grabă? Nu că nu am avea încredere, dar puteți prezenta public criteriile în baza cărora faceți această reorganizare? Cum și cine a decis cum se va face, de ce și în ce ordine? De cine vreți să scăpați, cine vă încurcă? Ne puteți de asemenea lămuri ce se va întâmpla cu funcționarii publici care și-au ocupat funcțiile în urma unor concursuri? Cunoașteți statutul funcționarului public?”, se întreabă în continuare sursa citată.