15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 17:48
No menu items!

„Flacăra Violet” s-a stins la Tribunalul București, de ziua lui Traian Băsescu

spot_img

4 noiembrie 2016, Tribunalul București. În ziua aniversării lui Traian Băsescu, într-o sală mică, de la etajul al doilea, Aliodor Manolea, parapsihologul care l-a consiliat pe acesta în campaniile electorale, se dezice de propriile practici în încercarea de a câștiga bunăvoința instanței și despăgubirile record pe care le pretinde – peste 1.000.000 de dolari – în procesul intentat jurnaliștilor de la Antena 3, Dana Grecu, Radu Tudor și postului de televiziune.

Aliodor Manolea a deschis această acțiune în instanță pentru o emisiune din 2014, când, pe burtieră, a fost titrat la un moment dat textul „Vrăjitorul lui Băsescu, acuzat de înșelătorie”. Apelativul este, în fapt, o licență jurnalistică folosită de aproape întreaga media în cazul lui Aliodor Manolea, în condițiile în care acesta avea calitatea de pârât într-un proces în care doi soți îi cereau să le restituie cei 80.000 de euro încasați după ce a promis că o va vindeca pe femeie de cancer.

Manolea a fost însoțit, vineri, în sala de judecată, de soția sa și de martora preferată – o pensionară, fost profesor universitar, prietenă de familie, obișnuită a instanțelor de când parapsihologul și-a început campania în instanță împotriva jurnaliștilor. Dacă Aliodor Manolea a renunțat la cravata violet și a păstrat culoarea care l-a consacrat în campania electorală la prezidențialele din 2009 doar pentru dungile cămășii, martora a purtat un pulover violet închis, asortat cu haina, de aceeași culoare. Așteaptă cuminte să-și susțină mărturia, aceeași pe care o susține la toate procesele la care a fost martor în ultimii ani, fie că a fost vorba despre televiziuni, fie că a fost vorba despre presa scrisă.

Potrivit avocaților,  martora are un discurs stereotip, pe care îl repetă de fiecare dată, schimbând doar conjunctura, respectiv, numele instituției de presă și al jurnaliștilor care au realizat materialele. De această dată, femeia susține că, din cauza emisiunilor difuzate pe 22 – 23 septembrie 2014, cercul de prieteni al lui Aliodor Manolea s-a restrâns, la fel ca și numărul „pacienților”, a pierdut un contract cu Camera de Comerț, iar nepotul său, în vârstă de 3 ani, a fost traumatizat, după ce a văzut se ce întâmplă la televizor. Acum, însă, micuțul nu s-a mai speriat de tonul lui Mihai Gâdea – pentru că urmărea și emisiunile acestuia, conform declarațiilor date de aceeași martoră într-un alt proces –, ci de tonul Danei Grecu. Declarațiile ei au fost demontate una de câte una de avocatul apărării și i-au oferit judecătoarei un nou motiv să privească cu reproș către Aliodor Manolea și către apărătorul acestuia, pe care, de altfel, l-a mustrat de multe ori în timpul ședinței de judecată.

Mai mult, în final, martora admite că practicile invocate de Aliodor Manolea în cărțile sale și despre care s-a discutat tangențial și în emisiunile care au stat la baza procesului pot fi considerate vrăjitorie.

Interogatoriu și concluzii despre imagini difuzate de altă televiziune și afirmații inexistente

Procesul de vineri a început însă cu interogatoriul cerut de Aliodor Manolea și avocatul său. Dana Grecu și Radu Tudor au fost chemați să răspundă, în instanță, celor zece întrebări adresate de acuzare și acceptate de judecător dintr-o lungă listă pregătită încă dinaintea termenului trecut.

Dana Grecu a răspuns pe larg întrebărilor și a oferit explicații instanței care a ascultat-o și a consemnat răspunsurile, în ciuda obiecțiilor avocatului lui Aliodor Manolea, care, vizibil iritat, a fost apostrofat în mai multe rânduri de magistrat. Interogatoriul a demonstrat nu doar că avocatul lui Aliodor Manolea nu s-a pregătit suficient în privința modului în care se documentează materialele de presă sau în privința modului în care se realizează o emisiune TV, dar și că întrebările se refereau la afirmații care nu s-au făcut în emisiunile incriminate de el și de clientul său.

„Nu sunt producător al emisiunii, ci editor prezentator (…) Domnul Aliodor Manolea nu era subiectul emisiunilor, subiectul emisiunilor a fost reprezentat de cele două teme ale campaniilor prezidențiale din 2009 și 2014: flacăra violet și ofițerii acoperiți. Nu am pus eu titlul acestei emisiuni, dar, dacă aș fi fost producătorul, aș fi pus exact același titlu. Este imposibil, pentru moderatorul unei emisiuni să dea titlurile de pe burtiere în timp real, întrucât acestea se modifică în funcție de discuțiile din platou. Dar, repet, dacă dacă aș fi fost producătorul, aș fi pus exact același titlu (era invocată o butieră pe care scria „Vrăjitorul lui Băsescu, acuzat de înșelătorie” – n.r.). Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, vrăjitor are sensul de vraci, tămăduitor, noi am folosit acest termen în sens pozitiv, în sens bun. Iar domnul Aliodor Manolea era, în acea perioadă, acuzat de înșelătorie într-un proces. Nu am spus că a fost condamnat, am folosit termenul acuzat. Așa cum domnul Aliodor Manolea mă acuză acum pe mine de denigrare. În plus, sintagma  «vrăjitorul lui Băsescu» este o licență jurnalistică (…) Sunt convinsă că domnul Aliodor Manolea își cunoaște foarte bine meseria și că se folosește de toate cunoștințele în acest domeniu și pentru a-și face meseria, și pentru a-și mulțumi pacienții. Există cărți publicate în acest domeniu de reclamant”, a explicat Dana Grecu în fața instanței.

În final, Aliodor Manolea a încercat să-și susțină cauza, printr-un discurs scurt și neconvingător, acuzând jurnaliștii că i-au prejudiciat imaginea, că au dus-o în derizoriu. „Se râde de mine”, a spus el, adâugând apoi că, prin prezentarea fotografiei sale în paralel cu aceea a lui Robert Turcescu s-ar fi indus ideea că este sau a fost ofițer acoperit, deși nimeni nu a afirmat asta. „Eu sunt ofițer în rezervă, am fost cadru militar, dar nu ofițer acoperit”, a susținut Manolea.

A uitat însă să explice și motivele pentru care, în cererea de chemare în judecată, avocatul său a invocat difuzarea unui montaj video care nu a fost realizat și difuzat de Antena 3, încercând astfel să inducă în eroare instanța. „Montajul video a fost realizat și difuzat de România TV, iar, prin acest demers, reclamantul a mai indus în eroare o dată, într-o altă cauză, Tribunalul București”, și-a încheiat pledoaria avocatul apărării.

Înainte de a devenit parapsihologul care i-a consiliat pe Traian Băsescu şi pe Mircea Geoană în campaniile electorale, Aliodor Manolea organiza, în 2000, tabere all-inclusive de energetică subtilă şi activare a potentelor proprii.

Arhivele de pe Internet au păstrat o pagină creată de către Aliodor Manolea (http://aldomar.cjb.net/), scria Hotnews în 2010. Pe această pagină se putea vedea cu ce se ocupa el şi soţia sa în anii 2000. Prin intermediul Aldomar Extrasenzorial AF, transformată ulterior în editură, Aliodor şi soţia sa, Doina Elena, ofereau în anii 2000 „servicii în domeniul energeticii subtile ale fiinţei umane (masaj virtual, masaj clasic, bioterapie, kinetoterapie, aromoterapie, cristaloterapie, meloterapie, fonoterapie)”. Acelaşi site îi prezintă pe soţii Manolea drept experţi  „în bioterapie proximala şi distala” care prin „mijloace şi procedee specifice realizează consulting sinergetic în cele mai variate domenii”.

Diplome de bioterapeut sau extrasenzor

Cei doi organizau cursuri şi ofereau şi certificate de atestare, după cum arăta şi anunţul următor: „Aldomar Extrasenzorial organizează cursuri în domeniul energeticii subtile ale fiinţei umane pentru dezvoltarea facultăţilor (psi), percepţii extrasenzoriale, vederea aurei, simţirea energiei subtile şi paradiagnoza, metode şi tehnici practice de vindecare şi de autovindecare, dezvoltarea magnetismului propriu, deep-alpha, kinetoterapie monahală, radiestezie fizică şi mentală. La absolvirea cursurilor se eliberează un Certificat de absolvire care atestă calitatea de extrasenzor, bioterapeut, operator radiestezist.”

În 2010, psihologul Daniel David, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj şi şeful Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Colegiului Psihologilor, declară pentru HotNews.ro ca Aliodor Manolea nu s-a remarcat cu nimic în comunitatea psihologilor. „Până nu a fost vehiculat numele sau pe posturile Tv eu nu am auzit de el. Nu vreau să îi prejudiciez în vreun fel imaginea şi nici nu am ce să comentez atâta vreme cât dumnealui nu şi-a expus punctul de vedere”, a declarat Daniel David.

HotNews.ro a consultat mai mulţi psihologi care spun în unanimitate că nu au auzit de Aliodor Manola înainte ca el să devină celebru în presă. „Nu mi-e cunoscut acest nume. Eu nici nu prea citesc presa aşa că nu am aflat de dumnealui”, a declarat Madalina Voicu, directorul executiv al Societăţii de Psihoterapie Experienţială din România.

Aliodor Manolea a avut patru firme, toate radiate/lichidate: Manolea Aldomar SRL, Worldmaker Orizont România SRL,  Aldomar Extrasenzorial AF, Performer Film SRL.

Apare pe lista publicată oficial de MApN, în 2012, cu cele aproximativ 800 de avansări în grad cu mari nereguli, efectuate în 2011, în mandatul lui Gabriel Oprea.

Doina Manolea, şefa la ITM

Soţia lui Aliodor Manolea, Doina Elena Manolea era, în 2010, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti. Potrivit cotidianului România Liberă Elena Manolea a fost numită în această funcţie în 2009 exact în timpul campaniei electorale. Ea este şi membru al PDL, potrivit declaraţiei de interese depusă la ITM Bucureşti Elena Manolea ocupa funcţia de membru-interimar al Biroului Permanent al organizaţiei PDL sector şase şi vicepreşedinte al organizaţiei de femei a partidului din acelaşi sector.

În anul 2005 Info-sanatate.ro a publicat un interviu cu Aliodor Manolea în care se spunea că este specialist în terapii complementare, cu studii superioare de psihologie, inginerie tehnică  şi ofiţer tehnic de comandă în retragere. De asemenea, aceeași publicaţie susţinea că Manolea a realizat numeroase demonstraţii în direct, în cadrul unor emisiuni TV.

Proces pentru „tratament” nereușit

În 2014, a fost chemat în judecată de doi pacienţi pe care s-a angajat să îi ajute. Soţii Uțică îi cereau să le restituie 80.000 de euro, susţinând că parapsihologul nu a reuşit să o vindece pe femeie de cancer, aşa cum le promisese, prin “modificarea structurii ADN”.

Potrivit cererii de chemare în judecată, Cornelia Ruxandra Uțică a fost diagnosticată în anul 2010 ca suferind de gravă maladie, şi a fost tratată în Germania, ţară unde locuieşte cea mai mare parte a timpului. Printr-un apropiat l-a cunoscut pe Aliodor Manolea, în timp ce se aflau în vizită în România, care s-a arătat dispus să o ajute chemând-o acasă la el, în comună Saftica, unde s-a dus împreună cu soţul ei, Florin Uțică.

Soţii Manolea le-au cerut, susţine familia Uțică, să plătească taxa de tratament de 50.000 de euro prin virament bancar, mascata sub forma unui contract comercial între firma psihologului şi cea a soţilor Uțică, respectiv un contract de management al resurselor umane, pentru că acesta ar fi fost obiectul de activitate al firmei parapsihologilor. “Tratamentul” de specialitate făcut de Aliodor Manolea nu a dat însă nici un rezultat.

Parapsihologul a recunoscut existența contractului și prețurile acestuia, spunând însă că nu a fost vorba nici o clipă de vindecare, ci doar de servicii de consultanță. Mai mult, susține că a primit de la familia Uțică doar prețul inițial de 50.000 de euro, bani pe care, susține Manolea, nu are nici un motiv să-i restituie.

Raluca Dan