4.3 C
București
luni, 5 decembrie 2022 - 18:56
No menu items!

Finanțele schimbă Codul Fiscal: impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, deductibilitatea deprecierii creanțelor

spot_img

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică, vineri seara, un proiect de modificare și completare a Codului Fiscal care prevede reguli noi pentru impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, sau pentru deductibilitatea deprecierii creanțelor.

Astfel, pentru a diminua impactul bugetar, se propune abrogarea modificării privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, începând cu data de 1 ianuarie 2022. La acest moment, Codul fiscal perevede o limită de 30% pentru deductibilitatea ajustărilor pentru deprecierea creanțelor.

De asemenea, se propune simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri în cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, în sensul eliminării condiției actuale referitoare la deducerea cheltuielilor cu utilitățile. Actuala prevedere legală a creat dificultăți pentru organele fiscale locale la calculul impozitului pentru această categorie de clădiri, cauzate de modul de delimitare a suprafețelor pentru care se deduc aceste cheltuieli, existența contractelor cu furnizorii de utilități pentru suprafețele destinate activităților economice, calculul diferit al impozitului pentru suprafețe cu aceeași destinație, în funcție de deducerea sau nededucerea cheltuielilor cu utilitățile.

E. Stan