15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 16:25
No menu items!

Finanțele atenționează o parte a presei cu privire la confuzia legată de Declarația de Patrimoniu

spot_img

Finanțele atenționează o parte a presei cu privire la confuzia legată de Declarația de Patrimoniu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras atenția, din nou, că o parte a presei transmite informații false legate de Declarația de Patrimoniu și precizează că aceasta nu trebuie depusă de toți românii. Așa cum Sursa Zilei a anunțat luni, 26 august, vor depune formularul numai acele persoane fizice care sunt supuse controlului fiscal fiindcă prezintă un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate.

”În ciuda faptului că în 27.08.2013 Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis un comunicat de presă în care a a precizat faptul că declarația de patrimoniu și venituri NU trebuie depusă de toți românii, o parte din mass-media continuă să dezinformeze opinia publică susținând că toți românii vor trebui să depună declarații de avere începând cu 2014, ca urmare a unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul MFP, în 26.08.2013”, se arată în comunicatul Finanțelor.

Ministerul a precizat, din nou, că declarația de patrimoniu și venituri vizează doar acele persoane fizice care urmează să fie supuse unei verificări fiscale efective, pentru că prezintă un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate, fiind suspectate de evaziune fiscală.

Acest risc va fi determinat în urma unor verificări documentare prealabile și amănunțite a tuturor informațiilor deținute și obținute de ANAF, referitoare la veniturile declarate de aceste persoane, comparativ cu acumulările lor patrimoniale.

”Depunerea acestei declarații de patrimoniu și venituri nu se va face de către toate persoanele fizice și nici măcar de către toate persoanele fizice independente supuse inspecției fiscale obișnuite, ci numai de către acele persoane fizice care, în urma verifiărilor prealabile prezintă discrepanțe majore între acumulările de avere și veniturile declarate și intră în procedura de verificare fiscal”, a transmis ministerul.

De asemenea, depunerea declarației se face numai la cererea organului fiscal, iar reglementarea verificării fiscale a persoanelor fizice, bazată pe metodele indirecte de control, s-a realizat încă din 2010, prin OUG. 117.

Procedura de aplicare a metodelor indirecte de control și a selectării persoanelor supuse controlului, pe baza analizei de risc, a fost aprobată în 2011, prin HG. 248 și, respectiv, HG. 773.

”Proiectul de ordin de ministru la care se face referire nu face decât să definească conținutul și modelul propriu zis al declarației de patrimoniu. Elementele de patrimoniu și de venituri ce trebuie declarate de persoana supusă verificării, precum și modelul declarației, se stabilesc prin ordin al ministrului Finanțelor Publice”, se mai arată în comunicatul MFP.

 Cosmina Croitoru