8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:50
No menu items!

Filmarea interzisă și șantajul

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roșca Stănescu

Domnul Traian Băsescu a amenințat că va refuza să se mute în vila pusă la dispoziție de Guvernul României, dacă televiziunilor li se va permite să prezinte opiniei publice imagini ale interiorului. Și, în această situație, am putea presupune că el intenționează să-și perpetueze șederea în vastul domeniul Scroviştea, pe care l-a ocupat în condiții încă neelucidate. Să comentăm, atât pretenția, cât și ameninţarea lansate de către fostul președinte al României.

Palatul și domeniul de vânătoare Scroviştea a fost luat sub ocupație, nu se ştie cum, de Traian Băsescu. Și, ar trebui să se știe. Pur și simplu pentru că, face parte din avuția publică. Iar cetățenii au dreptul să fie informați în legătură cu destinația oricărui spațiu deținut, în numele lor, de către Guvern. Cine, sub ce motiv și în ce circumstanțe i-a permis lui Traian Băsescu să ocupe domeniul de la Scroviştea. Până când nu vom afla detalii, vinovatul de serviciu este Victor Ponta. Pentru că el este primul-ministru. Iar RA-APPS, care administrează domeniul Scroviştea, se află în subordinea sa. Dacă Victor Ponta nu a declanșat o anchetă în legătură cu această situaţie, dacă nu există o altă persoană responsabilă, atunci responsabil este el însuși și are obligația să explice ce l-a determinat să-i dea pe mână lui Traian Băsescu, Palatul și domeniul Scroviştea. Din simplul motiv că amploarea acestei proprietăți depășește cu mult avantajele pe care legea i le acordă unui fost președinte. Și, prin urmare, avem de-a face cu un abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave asupra averii publice.

Dar să revenim la șantajul ex-președintelui. Căci, despre un șantaj este vorba. El a amenințat, într-un mod cât se poate de explicit, Guvernul României că va refuza să părăsească domeniul Scroviştea, care a fost repartizat abuziv, dar, în orice caz, pe termen limitat, dacă se vor face filmări atunci când renovarea vilei destinate lui, în calitate de fost președinte, va fi finalizată. Primul răspuns pe care trebuie să-l dăm este dacă o asemenea solicitare este justificată. De ce să nu se filmeze în vila destinată unui fost șef de stat? Nu a fost filmat Palatul Elisabeta? Nu a avut cetățeanul român posibilitatea ca, prin intermediul unor imagini, să afle cum arată reședința familiei regale? Nu a fost filmat imobilul, modest de altfel, ocupat de fostul președinte Emil Constantinescu? Nu a fost filmată vila, și ea modestă, în care trăiește Ion Iliescu? De ce s-ar face excepție în cazul lui Traian Băsescu? Avem de-a face, în definitiv, cu imobile care au făcut parte, fac parte și vor face parte din patrimoniul statului român. Ele reprezintă un bun public. Cetățeanul are dreptul să ştie şi cum arată în exterior și în interior aceste imobile și în ce condiții – acordate, până la urmă, de români – trăiesc foștii șefi de stat. Până la urmă, fiecare om are dreptul să afle cum este cheltuit banul public. De aceea, nu numai că nu cred că trebuie ca cineva să de-a curs solicitării lui Traian Băsescu, ci, dimpotrivă, opinia mea este că e obligatoriu ca, înainte ca el să se mute în vila restaurată, care i-a fost repartizată, televiziunile să aibă acces, pentru a fi în măsură să le prezinte telespectatorilor condițiile în care va trăi, până la adânci bătrâneți, fostul președinte. Cei drept, acest acces nu mai trebuie permis, sub nicio formă, fără acordul locatarului, după ce familia Băsescu se va muta în această reședință. Începând din acel moment, orice filmare sau prezentare a unei imagini din interior, fără acceptul chiriașilor, reprezintă o violare a vieții personale.

Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că solicitarea lui Traian Băsescu este abuzivă. Și, întrucât el a amenințat că va refuza să se mute în alte condiții, continuând să ocupe domeniul de la Scroviştea, avem de-a face, de fapt, cu un șantaj. De fapt, Traian Băsescu își manifestă, astfel, intenția de a se crampona, cu orice preț, de Palatul și domeniul de vânătoare Scroviştea.