9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 12:29

Film-documentar despre “Colectiv”, prezent la Festivalul de Fim de la Veneția

spot_img

Premieră importantă pentru cinematografia românească. Un film despre tragedia de la Colectiv este primul documentar românesc selectat în cadrul celui mai vechi festival de film, Festivalului de la Veneția, ajuns la cea de-a 76 ediție. 

Documentarul prezintă evenimentele care au urmat incendiului izbucnit în clubul Colectiv in timpul caruia 27 de tineri si au pierdut viata, iar ulterior alti 28 au murit ca urmare a infecțiilor contratacte in spitalele din Romania.

Titlul filmului este scris cu literă mică deoarece, în acest caz, ”colectiv” exprimă ideea de societate, și nu se referă neapărat la numele clubului unde a avut loc tragedia din 2015, a explicat regizorul Alexandru Nanau.

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV, m-a făcut să vreau să  înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul  și legea”, declară Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Filmul, durează 2 ore și prezintă culisele a ceea ce s-a întâmplat în anii care au urmat incendiului de la Colectiv. Realizarea documentarului a durat 3 ani, iar efortul de producție a fost amplu. 14 luni de filmare și 18 luni de montaj pentru care au făcut echipă peste 60 de oameni din cinci țări și nouă naționalități.

Filmul documentar “colectiv” face parte din selecția oficială și va fi prezentat în secțiunea „Out of competition” în cadrul festivalului, care are loc anul acesta între 28 august și 7 septembrie. 

Alături de Cannes și Berlin, Veneția face parte din cele mai importante festivaluri de film ale lumii, la ediția din acest an fiind prezenți, printre alții, nume precum Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Meryl Streep, Scarlett Johansson sau Gary Oldman.