21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 13:18
No menu items!

Festival de film românesc la Madrid. Prima peliculă a rulat cu casa închisă

spot_img

Regal de filme autohtone la Madrid, unde a început aseară ediţia cu numărul 6 a festivalului de film românesc. Jurnaliștii Digi24, spun că evenimentul a debutat cu „Aferim!”, film premiat cu Ursul de Argint pentru cea ma bună regie la Berlin.

 

Celebra sală de cinematecă Cine Dore este pentru al 6-lea an consecutiv locul în care se desfăşoară festivalul de film românesc. 6 filme artistice şi două documentare vor fi prezentate pe parcursul celor 8 zile.

Festivalul a debutat cu pelicula Aferim! în regia lui Radu Jude. Prima seară a festivalului s-a desfăşurat cu casa închisă.

Ioana Anghel, director ICR Madrid: „Cred că le oferim filme de calitate și asta contează foarte mult. Evident, filmele cu temă contemporană, actuală stârnesc mai mult interesul publicului cinefil în primul rând dar și când e vorba de un film istoric cum e Aferim! interesul este extrem de ridicat dovadă că nu mai sunt bilete seara asta.”

În cele 8 zile de festival, publicul cinefil spaniol poate vedea filme precum „Un etaj mai jos”, film care a obţinut premiul „Un certain Regard” la festivalul de la Cannes, „Chuck Norris versus comunism”, şi „Lumea e a mea” de Nicolae Constantin Tănase. Unii dintre regizorii filmelor vor fi prezenţi pe parcursul festivalului.

Roberto Cueto, critic de film: „Cinematografia din estul Europei este destul de puțin cunoscută în Spania, dar cea română ne este mult mai apropiată. Probabil pentru că exista o apropiere între noi, începand cu limba, care este o limbă latină. De asemenea și datorită prezenței a numeroşi români aici. Avem așadar un contact bun cu ei.”