6.9 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 4:32
No menu items!

Federația Pro Agro: Amânarea discuţiilor despre reducerea TVA la carne face statul vinovat de adâncirea evaziunii fiscale

spot_img

Concurența producătorilor din Ungaria sufocă piața din România

import carne

Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară și Servicii Conexe – Pro Agro solicită ca Guvernul să discute cu FMI reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne.

”Le cerem reprezentanților Ministerului de Finanțe organizarea imediată a unor grupuri de lucru mixte, formate din reprezentanţi ai ministerului şi ai asociaţiilor profesionale, în care să se dezbată acest subiect. Amânarea discuţiilor despre reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne face statul vinovat de adâncirea evaziunii fiscale”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.

Joi, Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat că nu va introduce pe agenda discuţiilor cu FMI subiectul reducerii TVA la aceste produse.

Federația mai susține că, prin menținerea unui TVA de 24%, statul se face vinovat de condamnarea la faliment a producătorilor şi procesatorilor români din industria cărnii.

”Ce nu vede statul este că producătorii şi procesatorii noştri nu se luptă doar cu un TVA mult prea mare pentru posibilităţile lor. Aceștia sunt suplimentar presaţi de concurenţa cu producătorii de carne din Ungaria, unde TVA s-a redus la 5%. Evaziunea fiscală, competiţia neloială şi concurenţa producătorilor şi procesatorilor din Ungaria fac din reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne o prioritate naţională”, a mai afirmat Jurconi.

În prezent, pe mediile online se desfășoară o campanie de comunicare sub sloganul ”Taie TVA”, susținută de Pro Agro, Asociația Română a Cărnii, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

În această campanie, cetățenii au la dispoziţie o petiţie on-line și posibilitatea de a trimite un e-mail politicienilor pe care i-au ales.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat că în luna septembrie va avea loc evaluarea impactului reducerii TVA la pâine, după un an de aplicare, după care va fi discutat cu producătorii calendarul scăderii TVA la carne, dar şi la produse tradiţionale, bio şi legume-fructe.

 V.B.