24.2 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 12:01
No menu items!

Fără baze militare și arme nucleare în Finlanda și Suedia, după aderarea în NATO

spot_img

Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, a explicat ea.

‘Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda’, a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.

Miercuri, Finlanda și Suedia au depus cereri oficiale de aderare la NATO în contextul invaziei ruse în Ucraina, dar se confruntă cu blocajul negocierilor de către Turcia.

Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson a spus, la rândul său, că Suedia nu doreşte baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.

Magdalena Andersson şi preşedintele finalndez Sauli Niinisto sunt aşteptaţi joi la Casa Albă pentru o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

D.Constantin