25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:27
No menu items!

Familia regală face un drum simbolic cu trenul de Ziua Naţională a României

spot_img

margareta_radu_duda

Principesa Margareta şi principele Radu vor efectua, duminică, un drum simbolic de la Sinaia la Bucureşti, care onorează Ziua Naţională a României şi aduce un omagiu Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Pe parcursul călătoriei, cuplul princiar va primi ca musafiri personalităţi ale vieţii publice.

Potrivit Casei Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu au plecat vineri, la ora 10.00, de la Gara regală Băneasa spre Gara Sinaia. Cei doi au fost însoţiţi de Principesa Elena. Pe durata călătoriei, în vagonul sufrageriei, Principesa Margareta şi Principele Radu vor primi elevi olimpici români, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic.

Călătoria este iniţiată şi organizată de Ministerul Transporturilor, iar accesul presei şi al publicului este liber.

De asemenea, vineri, de la ora 16.00, Principesa Margareta şi Principele Radu îl vor reprezenta pe Regele Mihai I la ceremonia anuală în onoarea Corpului Diplomatic. Regele Mihai I s-a adresat prima oară Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti în decembrie 1940. La ceremonie vor lua parte Principesa Elena şi nunţiul apostolic, decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.

Mesajul Regelui Mihai I va fi citit în cinci limbi străine, de Principesa Margareta şi de Principele Radu. Evenimentul va avea loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş. La ora 16.20, Corpul Diplomatic va fi invitat la un concert în Sala de Muzică, susţinut de tineri muzicieni, bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta a României. Accesul presei este liber.

Sâmbătă, Principesa Margareta va oferi, în numele Regelui Mihai I, certificatul de furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din România. Ceremonia va avea loc la ora 16.00, în Holul de Onoare. La ceremonie va participa şi Principesa Elena. Ceremonia va continua cu o scurtă recepţie în Salonul Italian. Şi la acest eveniment accesul presei este liber.

Principele Radu va primi, sâmbătă, la ora 18.00, în Sala Florentină a Castelului Peleş, înalte personalităţi din domeniul istoriei, din România şi din străinătate, participanţi la conferinţa „Specificul naţional – perspective istorice şi critice”, organizată la Sinaia, timp de trei zile. La ora 19.00, Casa Regală va oferi un dineu participanţilor la congres, în Sala cu Coloane de la Bastion, în prezenţa Principelui Radu care a acordat înaltul patronaj conferinţei. Accesul presei este permis în Sala Florentină şi la intrarea invitaţilor în Sala cu Coloane.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, duminică, Principesa Margareta şi Principele Radu vor efectua un drum simbolic, care onorează ziua de 1 Decembrie şi aduce un omagiu suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria ai României. Aceştia vor fi acompaniaţi, în tren, de Principesa Elena şi Principele Nicolae, precum şi de ministrul transporturilor, Ramona Mănescu.

Călătoria este iniţiată şi găzduită de Ministerul Transporturilor. Gara de Nord (1872) şi Gara din Sinaia (1913) sunt edificii ridicate sub domnia Regelui Carol I. Trenul regal va pleca la ora 13.00 din Gara Sinaia, iar plecarea va fi precedată de un ceremonial care va începe la ora 12.45. Trenul regal va ajunge în Gara Ploieşti Vest la ora 14.23, unde se va opri 15 minute. Pe parcursul întregii călătorii, familia regală va primi ca musafiri înalţi reprezentanţi ai vieţii politice, economice, culturale şi diplomatice din România.

Trenul Regal va ajunge la Gara de Nord la ora 15.45. Principesa Margareta, Principele Radu, Principesa Elena şi Principele Nicolae, alături de ministrul transporturilor, vor participa la ceremonia de inaugurare a „Salonului Regal” de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea Regelui Carol I. Accesul presei şi al publicului este liber.

R.D.