Facturile la energie ale consumatorilor casnici SCAD cu 2,6% de la 1 iulie

Guvernul bulgar vrea să calmeze tensiunile sociale prin reducerea prețului la energie

Unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului este diminuarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă

Guvernul bulgar vrea să calmeze tensiunile sociale prin reducerea prețului la energie

Consumatorii casnici vor plăti, de la 1 iulie, facturi la energie mai mici cu 2,6%, în medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au anunțat aceste modificări, vineri, într-un comunicat de presă.

Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, deşi preţurile din grila tarifară aprobată prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoaşterii în preţul de achiziţie reglementat a impozitului pe construcţii, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a preţului energiei electrice (fără taxe) în medie cu 0,9%. (…)Suplimentar faţă de reducerea preţului energiei electrice fără taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1 iulie 2014, a valorii contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrică la consumatorii casnici (cu consum de circa 100kWh) cu circa 1,7%.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
comunicat de presă

Reducerea aprobată survine aplicării prevederilor din HG 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă la calculul valorii supracompensării, care prevăd intervalul 2011 – 2013 ca primă perioadă de evaluare a supracompensării.

Luând în considerare toţi factorii menţionaţi mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%. Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC şi a contribuţiei pentru cogenerare conduce la o scădere a preţului mediu de revenire de circa 4%.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
comunicat de presă

R.D.

NICIUN COMENTARIU