23 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:45
No menu items!

”Fabrica de permise” din Suceava. 34 de angajaţi MAI, instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi, trimişi în judecată

spot_img

DNA a anunțat, miercuri, că a dispus trimiterea în judecată a 34 de inculpaţi – angajaţi ai MAI, instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi din Suceava. Aceştia ar fi ajutat peste 230 de candidaţi să fraudeze proba teoretică a examenului de obținere a permisului de conducere, în cursul anului 2020.

Potrivit DNA, acest dosar, în care s-au finalizat cercetările, a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

Astfel, în prezentul dosar, care privește strict fraudarea probei teoretice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, cinci angajați MAI, între care și Radu Obreja, fostul șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată și trafic de influență, în formă continuată, și cinci persoane fizice, administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto, etc., pentru comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată.

În stare de libertate, au fost trimise în judecată 24 persoane fizice pentru comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată și Lucian Daneliuc, la data faptelor șef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, începând cu luna ianuarie 2020, în calitate de comisar șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, Radu Obreja, împreună cu Gheorghe Perijoc, agent de poliție în cadrul aceleiași instituții, și cu un administrator al unei școli de șoferi, ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obținerea permisului de conducere.

Radu Obreja ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți sume cuprinse între 600 și 5.500 de euro.

Ceilalți membri ai grupului care, de regulă aveau calitatea de instructor au avut rolul de a racola candidați care, nereușind să atingă standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, au fost dispuși să plătească sume de bani.

Metodele „Șopteala” și „Vesta de Blugi”

Conform procurorilor, fraudarea examenului teoretic s-ar fi făcut prin două metode. Prin metoda clasică, ce era cunoscută în rândul membrilor grupării infracționale sub numele de „Șopteala”, constând în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către Radu Obreja.

Și prin metoda „Vesta de blugi”, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpați plasat în afara sălii de examen), activitatea desfășurându-se cu acordul și sub atenta coordonare a lui Obreja și Perijoc.

În funcție de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic sau în comunicarea parțială a răspunsurilor.

Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărățit între alți membri ai grupării implicați în fraudarea examenului.

Existau anumite categorii de candidați (cei care proveneau din alte județe decât Suceava ori persoane cu educație precară) în cazul cărora sumele de bani percepute și primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre inculpați, în valoare totală de: 443.785  de euro, 60.635 de lire sterline, 4.526 de dolari americani și 815.977 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

                                                                                                                 Adina Silav