17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:15
No menu items!

EY: Sectorul tehnologiei, cel mai dinamic în fuziuni și achiziții. Care este explicația

spot_img

Adoptarea pe scară largă a serviciilor de plată online și a tehnologiei cloud

ernst

Valoarea agregată a tranzacţiilor din sectorul tehnologiei, la nivel mondial, a ajuns la 52,4 miliarde USD în al doilea trimestru din 2014, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 57%, potrivit unui raport al companiei de consultanță EY.

În prima jumătate a anului, valoarea totală publicată a tranzacţiilor a ajuns la 119 miliarde USD, fiind cu 70% mai mare decât în primul semestru al anului 2013.

Bogdan Ţenu, Senior Manager în departamentul Asistenţă în tranzacţii al EY România, a afirmat că fuziunile şi achiziţiile globale din domeniul tehnologiei se îndreaptă spre atingerea unui nivel record în anul 2014.

”Companiile din tehnologie au multe lichidități iar creditarea continuă să fie ieftină. În plus, tehnologia în continuă schimbare generează permanent multe oportunităţi iar, în 2014, până în momentul de față, pieţele de capital au afişat un nivel scăzut de volatilitate. Acest fapt a întărit încrederea executivilor din companii în economia globală, ceea ce, în cazul fuziunilor şi achiziţiilor, duce la o mai mare ușurință pentru cumpărători şi vânzători să cadă de acord asupra prețului de tranzacţionare. Zonele de cloud/software-as-a-service (SaaS) şi cea de smart mobility au continuat să fie motoarele de creştere a valorii tranzacţiilor din domeniul tehnologiei în trimestrul doi al acestui an, cumulând împreună peste 42% din volumul total al tranzacţiilor înregistrate în acest trimestru”

Bogdan Țenu, EY România

Cel mai mare succes este înregistrat însă de tehnologia pentru servicii de plată şi financiare, mai ales pe zona POS (la punctele de vânzare – Point-of-Sale) şi a plăţilor mobile. Acest segment a înregistrat cea mai mare valoare medie a tranzacţiilor în T2 2014. Ca volum, în segmentul tehnologiei pentru servicii financiare s-au înregistrat aproximativ 60 de tranzacţii în T2 2014, cu peste 50% mai multe decât media trimestrială din 2013. În termeni de valori absolute, tranzacţiile din segmentul tehnologiei pentru servicii financiare au totalizat 8,7 miliarde USD în T2 2014, adică un nivel cu 141% mai ridicat decât cel al mediei trimestriale din anul 2013.

Volumul tranzacţiilor în tehnologie în T2 2014 a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut, ajungând la 872 tranzacţii. Aceasta reprezintă un al doilea record consecutiv înregistrat în decursul celor şase ani şi jumătate de când EY a început realizarea acestor rapoarte. A fost a patra creştere trimestrială consecutivă de volum.

Valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut cu 24% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 7% față de anul trecut, ajungând la 231 milioane USD. Motivul este numărul mai mare de tranzacţii mai mici, care a determinat o scădere a ratei medii.

Elena Badea, Director de Marketing al EY România, explică dinamica acestui sector prin faptul că tehnologia duce la reinventarea tuturor industriilor.

”Ne îndreptăm către un gen de relaţii de tip stimul şi răspuns între companii şi clienţii lor, aceste relaţii fiind definite de cele cinci mega-tendinţe de natură transformaţională din tehnologie: smart mobility, cloud computing, reţele sociale, big data analytics şi adaptarea accelerată a tehnologiei”, a afirmat Elena Badea.

V.B.